Jump to content

Istorija FK u Letnjoj Ligi Sampiona 1973


Recommended Posts

Црвена звезда је у својој богатој историји низала успехе и освајала велике трофеје који данас красе витрине стадиона „Рајко Митић”, а ми вам овог пута доносимо причу о трофеју „Летња Лига шампиона” који су црвено-бели освојили 1973. године.

Такмичење под именом „Летња лига шампиона” одржавало се у периоду од 1969. до 1973. године и у њему су поред Црвене звезде учествовали сви послератни шампиони тадашње Југославије, изузев управо 1973. године, када је поред клубова у шампионату наступила и репрезентација Југославије. Сама лига се играла током јула и августа, у периоду када је била пауза између сезона. Наш клуб је освајао ово такмичење 1971. године, као најбољи тим у конкуренцији са још пет екипа.

Само такмичење 1973. године се играло у посебном формату од три кола, који се разликовао од претходних година, када су тимови играли по принципу “свако са сваким”. У борби за престижни трофеј нашли су се, поред нашег тима, Партизан, Војводина, Динамо из Загреба, Хајдук, Жељезничар и Сарајево, а поред поменутих клубова у лиги је наступила и репрезентација Југославије. Први сусрет црвено-бели су одиграли 1. августа, када су на стадиону ЈНА пред око 25 хиљада гледалаца ремизирали са екипом Партизана резултатом 1:1. Цветковић је довео вечитог ривала у вођство већ у седмом минуту утакмице, док је изједначујући гол за коначних 1:1 постигао Кери у 65. минуту након једанаестерца. У другом колу, наши фудбалери су убедљиво славили на гостовању против Сарајева резултатом 3:0. Пред око 20 хиљада гледалаца, питање победника било је решено у другом полувремену. Владимир Петровић је прво погодио у 55. минуту, да би потом исти играч затресао мрежу и у 67. минуту. Коначан резултат је поставио Ђурић, уписавши се у листу стрелаца седам минута пре краја сусрета. У последњем, трећем колу, Звезда је гостовала екипи Хајдука у Сплиту. На стадиону „Под Марјаном” пред око 15 хиљада гледалаца, виђена је доста тврда утакмица, што је на крају потврдио и резултат 0:0. То је уједно била и последња утакмица коју је наш тим одиграо у престижном такмичењу, а након утакмице у Сплиту, црвено-бели су као најбоље пласиран клуб са пет освојених бодова освојили трофеј првака „Летње Лиге шампиона”.

Табела Летње Лиге шампиона 1973. године:

1.Репрезентација Југославије, 9 бодова, гол разлика 16:4
2.Црвена звезда, 5 бодова, гол разлика 4:1
3.Партизан, 5 бодова, гол разлика 9:8
4.Војводина, 4 бода, 9:11
5.Динамо, 2 бода, гол разлика 6:7
6.Хајдук, 2 бода, гол разлика 2:3
7.Жељезничар, 2 бода, гол разлика 3:6
8.Сарајево, 1 бод, гол разлика 2:11

За Црвену звезду су играли: О. Петровић, Радука, Кери, Рацић, Јовановић, Бингулац, Јакшић, Дојчиновски, Баралић, Јанковић, Авдагић, Караси, Ђурић, Ђорђевић, Филиповић, Радовић, В. Петровић.

1. коло
01. 08. 1973.

ПАРТИЗАН - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:1 (1:0)

Београд,
Стадион: ЈНА  Гледалаца: 25.000
Судија: Павле Ристић - Нови Сад
Стрелци: Цветковић у 7. минуту за Партизан а Кери у 65. минуту за Црвену Звезду (једанаестерац).
ПАРТИЗАН: Милић (Фуртула), Голац (Пејовић), Р. Тодоровић, Антић, Будишић, Козић, Завишић, Цветковић,( А. Тодоровић), Вукотић, (Катић), Ђорђић. Живаљевић.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: О. Петровић, (Рацић), Бингулац (Радука), Јакшић, (Ђурић), Кери, Дојчиновски, Баралић, Јанковић, Ђорђевић, (Радовић), Филиповић, Јовановић, В. Петровић.
 

САРАЈЕВО - ЖЕЛЕЗНИЧАР 1:1 (0:0)

Сарајево,
Стадион: Кошево  Гледалаца: 4.000
Судија: Милош Чајић - Београд
Стрелци: Шаран у 60. минуту за сарајево а Спречо  у 61. минуту за Железничар.
САРАЈЕВО: Муфтић, (Груда), (Екмечић), Рајковић, Музуровић, Шљиво, Тешан, Н. Ферхатовић (Демир), Шаран, Симић, Дуповац, (Х. Ферхатовић), Садиковић, (Авдић), Петковић.
ЖЕЛЕЗНИЧАР: Ибрахимовић, (Јањуш), Дераковић, Д. Којовић, Хаџиабдић, Сарачевић, Бећирспахић, Јелушић, Братић, (Радовић), Спречо, Шербо, С. Којовић.

ВОЈВОДИНА - РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ 3:6 (1:2)

Нови Сад,
Стадион: Војводине  Гледалаца: 15.000
Судија: Јосип Стрмечки - Загреб
Стрелци: Никезић у 20. (једанаестерац) и 63. минуту за Војводину а Ивезић у 7. Бајевић у 36. (једанаестерац), 48. и 60. Павловић у 64. и Б. Јанковић у 70. минуту за Репрезентацију Југославије.
ВОЈВОДИНА: Ковачевић, Алексић (Јовановић), Бошковић, Јурчић (Вукашиновић), Рутоњски, Вујков, Личинар, Новоселац, (Трифуновић - гост), Цветковић, Никезић, Аџић.
РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ: Марић, (Шаровић), Мужинић (Вабец), Рајковић, Павловић, Каталински, Облак, Б. Јанковић, Аћимовић, Бајевић, Јерковић, Ивезић.


ХАЈДУК - ДИНАМО 2:2 (1:0)

Сплит,
Стадион: Под Марјаном, Гледалаца: 8.000
Судија: Ристић - Београд
Стрелци: Јуришић и Матковић за Хајдук а Ф. Мујкић и Лалић у 65.минуту за Динамо.
ХАЈДУК: Каталинић (Шимунић), Митковић, Рожић, Рестовић, Перузовић, Жунгул, Матковић, Полдруговац, Јуришић, Мијач, Шалов.
ДИНАМО: Стинчић, Валец, Јовичевић, Куже, Миљковић, Блашковић, Дилберовић, Лалић, Ковачић, (Мустеданагић), Ф. Мујкић, Кафка.


2. коло
03. 08. 1973.

САРАЈЕВО - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:3 (0:0)
Sarajevo, Koševo.  Gledalaca: 20,000.  Sudija: Šuperina (Rijeka).
Strelci: V.Petrović 55' 67' Đurić 83'

SARAJEVO: Ekmedžić (M.Šaran), Rajković, Harambašić, Šljivo, Tešan, Demir (N.Ferhatović), Avdić, Simić, Dupovac, Saviković (Sušić), Petković.
CRVENA ZVEZDA: O.Petrović (Racić), Radović, Keri, Raduka, Dojčinovski, Baralić, Janković, Karasi (Đurić), Filipović, Jovanović, V.Petrović.


ЖЕЛЕЗНИЧАР - РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ 0:3

ДИНАМО - ПАРТИЗАН 2:3

ХАЈДУК - ВОЈВОДИНА 0:1


3. коло
05. 08. 1973.

ЖЕЛЕЗНИЧАР - ДИНАМО 2:2 (0:1)

Сарајево,
Стадион: Кошево, Гледалаца: 15.000
Судија: Душан Максимовић - Нови сад
Стрелци: С. Којовић у 54. и Бећирспахић у 65. минуту за Железничар а Ф. Мујкић у 25. и 72. минуту за Динамо.
ЖЕЛЕЗНИЧАР:Ибрахимовић (Јањуш), Дераковић, Бећирспахић, Хаџиабдић, Сарачевић, Радовић, Јелушић, Хос???, Спречо, С. Којовић, Шербо, (Влашки).
ДИНАМО: Стинчић, Валец, цар, Куже, Миљковић, Блашковић, Хуљић, Лалић, Ф. Мујкић, ?, ?


САРАЈЕВО - РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ 1:7 (0:2)

Сарајево,
Стадион: Кошево, Гледалаца: 10.000
Судија: Милија Травлејев - Београд.
Стрелци: Шљиво у 50. минуту (једанаестерац) за Сарајево а Бајевић у 6. и 58. Аћимовић у 19. Јерковић у 48. и 67. Б. Јанковић у 52. и Ивезић у 79. минуту за Репрезентацију Југославије.
САРАЈЕВО: Груда, (Екмечић), Рајковић, Харамбашић (Витешкић), Шљиво, Тешан, Демир, Симић,  Н. Ферхатовић, Дуповац, Х. Ферхатовић (Садиковић), Петковић.
РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ: Марић (Шаровић), Вабец, Антић, (Рајковић), Павловић, Каталински, ОБлак, Б. Јанковић, Аћимовић, Бајевић, Јерковић, Ивезић.


ВОЈВОДИНА - ПАРТИЗАН 5:5 (3:1)

Нови Сад,
Стадион: Војводине, Гледалаца: 12.000
Судија: Марјан Рауш - Вараждин
Стрелци: Личинар у 11. Цветковић у 13, Трифуновић у 42. и 62. и Никезић у 64. минуту (једанаестерац) за Војводину а Завишић у 30. и 50. (оба из једанаестераца), Вукотоић у 69. и 83. (једанаестерац) и Живаљевић у 81. минуту за Партизан.
ВОЈВОДИНА: Ковачевић, Алексић, Бошковић, Трифуновић, Рутоњски, Јурчић (Вујков), Личинар, Новоселац, Цветковић, Никезић (Вукашиновић), Аџић.
ПАРТИЗАН: Истатов, Голац, С. Тодоровић, (Рингов), Катић (Козић), Будишић, Пејовић, Завишић, Вујковић, Цветановић, (Вукотић), А. Тодоровић, Живаљевић.


ХАЈДУК - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:0

Сплит,
Стадион: Под Марјаном, Гледалаца: 15.000
Судија: Селимовић - Сарајево
ХАЈДУК: Мешковић, Жунгул, Рожић, Перузовић, Холцер, Буљан, Полдруговац, Мијач, Матковић, (Јуришић), Јованић, Шурјак.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: О. Петровић, Радука, Кери, Јовановић, Дојчиновски, Баралић, Јанковић (Авдагић), Караси, Филиповић, Радовић, В. Петровић.


Играно само три кола по одређеном систему, РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ Играла ван конкуренције.

mC4VsMN.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...