Jump to content

Istorija FK u Letnjoj Ligi Sampiona 1973


Recommended Posts

Црвена звезда је у својој богатој историји низала успехе и освајала велике трофеје који данас красе витрине стадиона „Рајко Митић”, а ми вам овог пута доносимо причу о трофеју „Летња Лига шампиона” који су црвено-бели освојили 1973. године.

Такмичење под именом „Летња лига шампиона” одржавало се у периоду од 1969. до 1973. године и у њему су поред Црвене звезде учествовали сви послератни шампиони тадашње Југославије, изузев управо 1973. године, када је поред клубова у шампионату наступила и репрезентација Југославије. Сама лига се играла током јула и августа, у периоду када је била пауза између сезона. Наш клуб је освајао ово такмичење 1971. године, као најбољи тим у конкуренцији са још пет екипа.

Само такмичење 1973. године се играло у посебном формату од три кола, који се разликовао од претходних година, када су тимови играли по принципу “свако са сваким”. У борби за престижни трофеј нашли су се, поред нашег тима, Партизан, Војводина, Динамо из Загреба, Хајдук, Жељезничар и Сарајево, а поред поменутих клубова у лиги је наступила и репрезентација Југославије. Први сусрет црвено-бели су одиграли 1. августа, када су на стадиону ЈНА пред око 25 хиљада гледалаца ремизирали са екипом Партизана резултатом 1:1. Цветковић је довео вечитог ривала у вођство већ у седмом минуту утакмице, док је изједначујући гол за коначних 1:1 постигао Кери у 65. минуту након једанаестерца. У другом колу, наши фудбалери су убедљиво славили на гостовању против Сарајева резултатом 3:0. Пред око 20 хиљада гледалаца, питање победника било је решено у другом полувремену. Владимир Петровић је прво погодио у 55. минуту, да би потом исти играч затресао мрежу и у 67. минуту. Коначан резултат је поставио Ђурић, уписавши се у листу стрелаца седам минута пре краја сусрета. У последњем, трећем колу, Звезда је гостовала екипи Хајдука у Сплиту. На стадиону „Под Марјаном” пред око 15 хиљада гледалаца, виђена је доста тврда утакмица, што је на крају потврдио и резултат 0:0. То је уједно била и последња утакмица коју је наш тим одиграо у престижном такмичењу, а након утакмице у Сплиту, црвено-бели су као најбоље пласиран клуб са пет освојених бодова освојили трофеј првака „Летње Лиге шампиона”.

Табела Летње Лиге шампиона 1973. године:

1.Репрезентација Југославије, 9 бодова, гол разлика 16:4
2.Црвена звезда, 5 бодова, гол разлика 4:1
3.Партизан, 5 бодова, гол разлика 9:8
4.Војводина, 4 бода, 9:11
5.Динамо, 2 бода, гол разлика 6:7
6.Хајдук, 2 бода, гол разлика 2:3
7.Жељезничар, 2 бода, гол разлика 3:6
8.Сарајево, 1 бод, гол разлика 2:11

За Црвену звезду су играли: О. Петровић, Радука, Кери, Рацић, Јовановић, Бингулац, Јакшић, Дојчиновски, Баралић, Јанковић, Авдагић, Караси, Ђурић, Ђорђевић, Филиповић, Радовић, В. Петровић.

1. коло
01. 08. 1973.

ПАРТИЗАН - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:1 (1:0)

Београд,
Стадион: ЈНА  Гледалаца: 25.000
Судија: Павле Ристић - Нови Сад
Стрелци: Цветковић у 7. минуту за Партизан а Кери у 65. минуту за Црвену Звезду (једанаестерац).
ПАРТИЗАН: Милић (Фуртула), Голац (Пејовић), Р. Тодоровић, Антић, Будишић, Козић, Завишић, Цветковић,( А. Тодоровић), Вукотић, (Катић), Ђорђић. Живаљевић.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: О. Петровић, (Рацић), Бингулац (Радука), Јакшић, (Ђурић), Кери, Дојчиновски, Баралић, Јанковић, Ђорђевић, (Радовић), Филиповић, Јовановић, В. Петровић.
 

САРАЈЕВО - ЖЕЛЕЗНИЧАР 1:1 (0:0)

Сарајево,
Стадион: Кошево  Гледалаца: 4.000
Судија: Милош Чајић - Београд
Стрелци: Шаран у 60. минуту за сарајево а Спречо  у 61. минуту за Железничар.
САРАЈЕВО: Муфтић, (Груда), (Екмечић), Рајковић, Музуровић, Шљиво, Тешан, Н. Ферхатовић (Демир), Шаран, Симић, Дуповац, (Х. Ферхатовић), Садиковић, (Авдић), Петковић.
ЖЕЛЕЗНИЧАР: Ибрахимовић, (Јањуш), Дераковић, Д. Којовић, Хаџиабдић, Сарачевић, Бећирспахић, Јелушић, Братић, (Радовић), Спречо, Шербо, С. Којовић.

ВОЈВОДИНА - РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ 3:6 (1:2)

Нови Сад,
Стадион: Војводине  Гледалаца: 15.000
Судија: Јосип Стрмечки - Загреб
Стрелци: Никезић у 20. (једанаестерац) и 63. минуту за Војводину а Ивезић у 7. Бајевић у 36. (једанаестерац), 48. и 60. Павловић у 64. и Б. Јанковић у 70. минуту за Репрезентацију Југославије.
ВОЈВОДИНА: Ковачевић, Алексић (Јовановић), Бошковић, Јурчић (Вукашиновић), Рутоњски, Вујков, Личинар, Новоселац, (Трифуновић - гост), Цветковић, Никезић, Аџић.
РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ: Марић, (Шаровић), Мужинић (Вабец), Рајковић, Павловић, Каталински, Облак, Б. Јанковић, Аћимовић, Бајевић, Јерковић, Ивезић.


ХАЈДУК - ДИНАМО 2:2 (1:0)

Сплит,
Стадион: Под Марјаном, Гледалаца: 8.000
Судија: Ристић - Београд
Стрелци: Јуришић и Матковић за Хајдук а Ф. Мујкић и Лалић у 65.минуту за Динамо.
ХАЈДУК: Каталинић (Шимунић), Митковић, Рожић, Рестовић, Перузовић, Жунгул, Матковић, Полдруговац, Јуришић, Мијач, Шалов.
ДИНАМО: Стинчић, Валец, Јовичевић, Куже, Миљковић, Блашковић, Дилберовић, Лалић, Ковачић, (Мустеданагић), Ф. Мујкић, Кафка.


2. коло
03. 08. 1973.

САРАЈЕВО - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:3 (0:0)
Sarajevo, Koševo.  Gledalaca: 20,000.  Sudija: Šuperina (Rijeka).
Strelci: V.Petrović 55' 67' Đurić 83'

SARAJEVO: Ekmedžić (M.Šaran), Rajković, Harambašić, Šljivo, Tešan, Demir (N.Ferhatović), Avdić, Simić, Dupovac, Saviković (Sušić), Petković.
CRVENA ZVEZDA: O.Petrović (Racić), Radović, Keri, Raduka, Dojčinovski, Baralić, Janković, Karasi (Đurić), Filipović, Jovanović, V.Petrović.


ЖЕЛЕЗНИЧАР - РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ 0:3

ДИНАМО - ПАРТИЗАН 2:3

ХАЈДУК - ВОЈВОДИНА 0:1


3. коло
05. 08. 1973.

ЖЕЛЕЗНИЧАР - ДИНАМО 2:2 (0:1)

Сарајево,
Стадион: Кошево, Гледалаца: 15.000
Судија: Душан Максимовић - Нови сад
Стрелци: С. Којовић у 54. и Бећирспахић у 65. минуту за Железничар а Ф. Мујкић у 25. и 72. минуту за Динамо.
ЖЕЛЕЗНИЧАР:Ибрахимовић (Јањуш), Дераковић, Бећирспахић, Хаџиабдић, Сарачевић, Радовић, Јелушић, Хос???, Спречо, С. Којовић, Шербо, (Влашки).
ДИНАМО: Стинчић, Валец, цар, Куже, Миљковић, Блашковић, Хуљић, Лалић, Ф. Мујкић, ?, ?


САРАЈЕВО - РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ 1:7 (0:2)

Сарајево,
Стадион: Кошево, Гледалаца: 10.000
Судија: Милија Травлејев - Београд.
Стрелци: Шљиво у 50. минуту (једанаестерац) за Сарајево а Бајевић у 6. и 58. Аћимовић у 19. Јерковић у 48. и 67. Б. Јанковић у 52. и Ивезић у 79. минуту за Репрезентацију Југославије.
САРАЈЕВО: Груда, (Екмечић), Рајковић, Харамбашић (Витешкић), Шљиво, Тешан, Демир, Симић,  Н. Ферхатовић, Дуповац, Х. Ферхатовић (Садиковић), Петковић.
РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ: Марић (Шаровић), Вабец, Антић, (Рајковић), Павловић, Каталински, ОБлак, Б. Јанковић, Аћимовић, Бајевић, Јерковић, Ивезић.


ВОЈВОДИНА - ПАРТИЗАН 5:5 (3:1)

Нови Сад,
Стадион: Војводине, Гледалаца: 12.000
Судија: Марјан Рауш - Вараждин
Стрелци: Личинар у 11. Цветковић у 13, Трифуновић у 42. и 62. и Никезић у 64. минуту (једанаестерац) за Војводину а Завишић у 30. и 50. (оба из једанаестераца), Вукотоић у 69. и 83. (једанаестерац) и Живаљевић у 81. минуту за Партизан.
ВОЈВОДИНА: Ковачевић, Алексић, Бошковић, Трифуновић, Рутоњски, Јурчић (Вујков), Личинар, Новоселац, Цветковић, Никезић (Вукашиновић), Аџић.
ПАРТИЗАН: Истатов, Голац, С. Тодоровић, (Рингов), Катић (Козић), Будишић, Пејовић, Завишић, Вујковић, Цветановић, (Вукотић), А. Тодоровић, Живаљевић.


ХАЈДУК - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:0

Сплит,
Стадион: Под Марјаном, Гледалаца: 15.000
Судија: Селимовић - Сарајево
ХАЈДУК: Мешковић, Жунгул, Рожић, Перузовић, Холцер, Буљан, Полдруговац, Мијач, Матковић, (Јуришић), Јованић, Шурјак.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: О. Петровић, Радука, Кери, Јовановић, Дојчиновски, Баралић, Јанковић (Авдагић), Караси, Филиповић, Радовић, В. Петровић.


Играно само три кола по одређеном систему, РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ Играла ван конкуренције.

mC4VsMN.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Posted (измењено)

Priče o Zvezdinim trofejima: Letnja Liga šampiona 1973.

Crvena zvezda je u svojoj bogatoj istoriji nizala uspehe i osvajala velike trofeje koji danas krase vitrine stadiona „Rajko Mitić”, a mi vam ovog puta donosimo priču o trofeju „Letnja Liga šampiona” koji su crveno-beli osvojili 1973. godine.

FTdQkq0.jpg

 

Takmičenje pod imenom „Letnja liga šampiona” održavalo se u periodu od 1969. do 1973. godine i u njemu su pored Crvene zvezde učestvovali svi posleratni šampioni tadašnje Jugoslavije, izuzev upravo 1973. godine, kada je pored klubova u šampionatu nastupila i reprezentacija Jugoslavije. Sama liga se igrala tokom jula i avgusta, u periodu kada je bila pauza između sezona. Naš klub je osvajao ovo takmičenje 1971. godine, kao najbolji tim u konkurenciji sa još pet ekipa. 
 
Samo takmičenje 1973. godine se igralo u posebnom formatu od tri kola, koji se razlikovao od prethodnih godina, kada su timovi igrali po principu “svako sa svakim”. U borbi za prestižni trofej našli su se, pored našeg tima, Partizan, Vojvodina, Dinamo iz Zagreba, Hajduk, Željezničar i Sarajevo, a pored pomenutih klubova u ligi je van konkurencije nastupila i reprezentacija Jugoslavije. Prvi susret crveno-beli su odigrali 1. avgusta, kada su na stadionu JNA pred oko 25 hiljada gledalaca remizirali sa ekipom Partizana rezultatom 1:1. Cvetković je doveo večitog rivala u vođstvo već u sedmom minutu utakmice, dok je izjednačujući gol za konačnih 1:1 postigao Keri u 65. minutu nakon jedanaesterca. U drugom kolu, naši fudbaleri su ubedljivo slavili na gostovanju protiv Sarajeva rezultatom 3:0. Pred oko 20 hiljada gledalaca, pitanje pobednika bilo je rešeno u drugom poluvremenu. Vladimir Petrović je prvo pogodio u 55. minutu, da bi potom isti igrač zatresao mrežu i u 67. minutu. Konačan rezultat je postavio Đurić, upisavši se u listu strelaca sedam minuta pre kraja susreta. U poslednjem, trećem kolu, Zvezda je gostovala ekipi Hajduka u Splitu. Na stadionu „Pod Marjanom” pred oko 15 hiljada gledalaca, viđena je dosta tvrda utakmica, što je na kraju potvrdio i rezultat 0:0. To je ujedno bila i poslednja utakmica koju je naš tim odigrao u prestižnom takmičenju, a nakon utakmice u Splitu, crveno-beli su kao najbolje plasiran klub sa pet osvojenih bodova osvojili trofej prvaka „Letnje Lige šampiona”.
 
Tabela Letnje Lige šampiona 1973. godine:
 
1.Crvena zvezda, 4 boda, gol razlika 4:1
2.Partizan, 4 boda, gol razlika 9:7
3.Vojvodina, 3 boda, 6:5
4.Željezničar, 2 boda, gol razlika 3:3
5.Hajduk, 2 boda, gol razlika 2:3
6.Dinamo, 2 boda, gol razlika 5:7
7.Sarajevo, 1 bod, gol razlika 1:4
-----------------------------------
8.Reprezentacija Jugoslavije, 6 bodova, gol razlika 16:4 (Van konkurencije)
 
Za Crvenu zvezdu su igrali: O. Petrović, Raduka, Keri, Racić, Jovanović, Bingulac, Jakšić, Dojčinovski, Baralić, Janković, Avdagić, Karasi, Đurić, Đorđević, Filipović, Radović, V. Petrović.
Edited by Goran137
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...