Jump to content

Уколико имате проблем са отварањем тема након апдејта сервера и форума, пробајте да промените на неку другу тему на дну форума, па се касније пробајте вратити на ову главну, јер ће до тада можда већ бити поправљено све.

Ambasador

Beograd na vodi - realnost ili šarena laža

Recommended Posts

 

Početak gradnje najavljen za septembar ove godine. Želeo bih da se malo pozabavim ovom temom pre najavljenog početka gradnje. Mega projekat koji će arapske investitore da košta oko 3 milijarde evra, a Beograd i Srbiju da gurne u sam epicentar turizma u ovom delu Evrope. Iz znatiželje sam prošlog leta otišao da vidim maketu koja je izložena u obnovljenoj zgradi Geo zavoda. Maketa po meni izgleda totalno nerealno. Da li neko može da zamisli da autobuska ili železnička stanica u Beogradu uskoro neće biti na tom mestu? Ja iskreno u to još uvek ne mogu da poverujem. Ne zato što sam protivnik čitavog projekta, naprotiv, nego smatram da je čitav projekat previše lep da bi se ostvario u ovoj zemlji. Kada sam već pomenuo protivnike, naravno da ih ima i u slučaju ovog projekta. Šta god da se veliko kradi u ovoj zemlji, uvek ima neko ko se protivi i misli da to nije dobro. Kakvi bi mi to Srbi bili kada neko od nas ne bi rekao, šta će nam to ili projekat ničemu ne valja. Priča o tome da su Srbiji potrebne bolnice i škole u odnosu na ’’Beograd na vodi’’ bi imalo smisla reći kada bi Srbija ulagala pare. Svi znamo da nije tako. Došao neko sa strane, kome pare očigledno ispadaju iz džepa, svidela mu se lokacijai rešio da uloži u projekat. Arapi od svojih para prave ’’Beograd na vodi’’ a ne mi. I kakve sad oni veze imaju sa našim školama i bolnicama? Glupa priča. Savski anfiteatar (mesto na kojem će se graditi) je godinama bio ruglo grada. Godinama. Od smeća i starih olupina ratnih brodova, preko udžerica u kojoj su živele porodice koje će zahvaljujući ovom projektu konačno dobiti normalan krov nad glavom.

Sada se javljaju ’’stručnjaci’’, naravno protivnici celog projekta, koji između ostalog kažu...

140627-BWF-01.jpg
 
Previše skupoceno parče zemlje, koje mora da se čuva. Pa što ga nisu do sada čuvali? Ta ’’skupocena’’ zemlja je bila sramota za ovaj grad. U taj deo je zalazio samo onaj koji je morao. Zatim kažu, nije bilo međunarodnog konkursa. A zašto ga nije bilo? Zato što nikog u zadnjih X godina nikoga nije bilo briga za taj deo grada. Da trebalo je da se raspiše konkurs, a da ti ’’stručnjaci’’ budu u komisiji i da po mogućstvu neku masnu proviziju sebi strpaju u džep. Da komisija odlaže sastanke u nedogled, dok za to dobijaju velike plate. Tako to funkcioniše u zemlji Srbiji. Kažu, ako smo već raščistili treba da napravimo park. Pa što majstore nisi ti organizovao akciju, raščistio sve i napravio park. Niko ti ne bi A rekao. Koji crni park, ni bi skupili ni za konopac za preskakanje a kamoli za nešto ozbiljnije. I kada bi ga napravili , opremanje bi sigurno išlo preko javih nabavki, a tu bi se neko opet omatio o proviziju. Sve što treba da se gradi, treba da se radi sa što manje uplitanja naših para  i sturčnjaka. Jer gde god mi treba nešto da uradimo, to na kraju obično ne izađe na dobro. U ovoj zemlji se pravoslani hram gradi od 1935.godine i do današnjeg dana nije kompletno završen. Da li znate kada je bila 1935.godina? Poslednja velika izgradnja (ne računam privatne zgrade) u ovoj zemlji je bila Beogradska arena koja se gradila punih 13 godina. Nemamo para da asfaltiramo par kilometara puta, a oni govore na raščišćenom anfiteatru treba da se pravi park, a posle poooolako da se širi kada budemo imali malo više para. Znači završili bi ceo posao na sveti nikad. O čemu oni pričaju i ko je ovde lud?

’’Beograd na vodi’’ je neverovatan projekat koji je naravno potreban ovom gradu. Ako je neko izrazio želju, a pritom ima para, pa neka pravi onda. Samo lud čovek može da bude protiv. Od rugla će se napraviti nešto od čega će korist imati svi. Svi koji vole Beograd treba da budu za izgradnju ’’Beograda na vodi’’. Ja sam iskreno skeptik, ne zbog toga što sam protiv, nego zbog toga što previše dobro izgleda da bi bilo realno. Vreme će pokazati ko je bio u pravu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je projekat za koji iskreno verujem da ga necemo sprovesti do kraja. A na sta ce liciti do pola uradjen, sav nikakav, ne znam. Eto, kad me neko pita o tome, ja mu ovo kazem, ne znam sta bih drugo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...