Jump to content

Уколико имате проблем са отварањем тема након апдејта сервера и форума, пробајте да промените на неку другу тему на дну форума, па се касније пробајте вратити на ову главну, јер ће до тада можда већ бити поправљено све.

Ambasador

Odgovornost u Srbiji nepoznata reč

Recommended Posts

Odgovornost, reč koja se toliko često pominje. Da li neko u ovoj zemlji snosi bilo kakvu  odgovornost? Političku, odgovornost izgovorene reči, moralnu odgovornost. Došli smo u jednu paradoksalnu situaciju da svako može da uradi ili kaže šta god mu padne na pamet i da ne snosi nikakvu odgovornost. Što više ljudi čuje ili vidi vaše izgovorene reči ili učinjena dela, treba da snosite veću ili manju odgovornst. Da ja ne bi mnogo pametovao, pokazaću vam na nekoliko primera šta znači kada čovek obavlja bitnu državnu funkciju i koji je svestan svoje odgovornosti.

Ministar odbrane Švedske Sten Tolgfors podneo je ostavku pošto je žestoko kritikovan zbog tajnog plana za izgradnju fabrike oužija u Saudijskoj Arabiji.

Britanski ministar energetike Kris Hjun podneo je ostavku na tu funkciju pošto je optužen za ometanje pravde jer je, kako se navodi, nagovorio bivšu ženu da preuzme njegovu kaznu za prebrzu vožnju.

Grčki ministar kulture Pavlos Gerulanos podneo je ostavku nakon što su naoružani pljačkaši ukrali više od 60 predmeta iz muzeja Olimpija

Ministar odbranje Japana Fumio Kjuma je podneo ostavku zbog svoje izjave da je bombardovanje Nagasakia bilo ‚‚neminovno‚‚. Ministar transporta u Japanu je podneo ostavku jer je voz kasnio nekoliko minuta.

Ovo su neki od primera ozbiljnih država i ozbiljnih i odgovornih visokih funkcionera. Sa druge strane navešću vam nekoliko primera iz naše zemlje, koji će pokazati šta znači neodgoovrna i bahata vlast odnosno pojedinac u njoj.

Velimir Ilić ministar infrastrukture je javno izjavio da zaposleni na naplatnim rampama mogu da ‚‚kraduckaju‚‚ po malo i da im se to toleriše, ali da ne smeju mnogo da kradu. Ministar Ilić je poznat i po aferi ‚‚Železnica‚‚ u kojoj je to javno preduzeće pod sumnjivim okolnostima kupovalo polovne vagone iz Švedske.

Ministar Ivica Dačić je učestvovao u aferi ‚‚Kofer‚‚ u kojoj su pojedini fukcioneri njegove stranke primili mito u iznosu od 100 hiljada evra. Navodno je ministar Dačić odneo kofer sa parama nekoliko minuta pošto je u stan u kojem se vršila primopredaja upala policija. Sudska presuda je glasila, da niko nije kriv. Ministar policije zbog afere naravno nije podneo ostavku,

Ministar Dinkić je obećao građanima da će od akcija državnih preduzeća svako dobiti po minimum 1000 evra. Kada od tih para nije bilo ništa, ministar Dinkić je izjavio da je namerno slagao da bi Tadić lakše pobedio na predsedničkim izborima. Zbog obname i svesnog laganja naroda nije osećao nikakvu odgovornost i nije mu palo na pamet da podnese ostavku.

Bivši predsednik Tadić je u kampanji za izbore 2008.godine obećao između ostalog i 500 hiljada novih radni mesta. Na kraju njegovog mandata, u Srbiji je bilo 400 hiljada radnih mesta manje nego na početku predsedničke kampanje. Promašena obećanja su pravdana lošom finansijkom situacijom kod nas i u svetu. Na odgovornost niko nije ni pomislio. Tadić se ponovo kandidovao za predsednika, ali je ovog puta izgubio.

Primera ne odgoovrnosti u našoj zemlji ima još mnogo. Ovo su samo neki od primera koji pokazuju koliko se ozbiljno radi u našoj zemlji. Ako ministar kaže da ne kraduckaju, kako se tek ponašaju oni koji su po hijerarhiji na mnogo nižim pozicijama.

responsible-all-around-300x299.jpg

U ozbiljnim i uređenim državama funkcioneri osećaju odgoovrnost,a u banana državama radi i priča ko šta hoće. Zato smo mi ne uređeno, polu-demokratsko društvo. Da počnemo polako da mislimo odgovorno, možda ćemo za nekoliko godina moći da stanemo rame uz rame sa ozbiljnim državama. Za nekoliko godina. Možda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...