Jump to content

Фмп

Александар

Recommended Posts

Sto prije se probudimo (pojedini) i shvatimo da vise ne mozemo sa juniorskim sastavom pobjedjivati seniorske ekipe tih SNJ zemalja to ce da nam bude bolje. Kao sto je moglo nekad, juniorska reprezentacija SCG kad je dobijala seniore Danaca i Svedjana.

Ovi komentari ne stvaraju realnu sliku, i samo cine medvedju uslugu, kako u fudbalu tako i u kosarci, jer su se kao dva najpopularnija sporta vremenom razvijali i u zemljama dje nisu bili popularni. Pa tako imamo situaciju da Luksemburg igra 3 3 sa Turskom u gostima, 0 0 sa Francuzima u Parizu... 

Ne vidim o kakvom se blamiranju radi, izgubiti od ekipe koja ima 10 stranaca? Tony Carr bi lagano imao dobru ulogu i u Mornaru npr, kakvo crno blamiranje.

Tako izgleda komentar nekoga ko ne prati kosarku.

Ono sto je realnost je da ova Danska ekipa igrala Fiba ls 3 puta u poslednjih 5 godina i jos 2 puta Fiba ek. Imaju 10 stranaca. Fmp nit je igrao ista u poslednjih x godina i ima samo 3 igraca koji su igrali neka evropska takmicenja, pritom su doveli vise igraca odnosno manje su uigraniji odnosno vise su menjali roster i manje se znaju igracki medjusobno.

Kvota na Dance je bila 2.10 samo zato sto se igralo u Beogradu i zato sto je Fmp iznenadio Breogan. Da se igralo bilo gde drugde Danci bi bili favoriti kao sto su realno i bili a knjigovodstveno nisu zbog faktora "domaceg" terena koji zapravo nije ni domaci.

Ne vidim nikav problem zasto najbolji danski klub ne bi mogao da bude jaci od 6. abaligaskog, pa i tamo se ulazu neki novci, cak sta vise imaju i veci budzet id Fmp-a. (a pitanje je dal ce Fmp biti i 6. ove sezone pored Igokee i Mornara koji za sada izgledaju bolje a i Sc derbi ima sasvim dobar tim kao i Mega a ni Split sa Shorterom i Mavrom nije za bacanje, al kako god tek cemo da vidimo njihov plasman ove sezone). Da su Zvezda ili Partizan ispali od Danaca onda bi ovaj komentar bio na mestu ovako veze sa realnoscu nema napisa covek Danska igra basket a oni Danca u sastavu nemaju bukvalno.

Posted (измењено)

Sve je to tacno, pa ja sam i napisao da je realnije da dodje dvojka tj da Danci dobiju, nego FMP. Isto sam ocekivao i da Kemnitz iznenadi Tofas i da se uvati kvota 5.5 na te dve utakmice. Obe su bile dramaticne i zarvsene u zadnjim sekundama, lako je mogao i da dodje taj moj pik. Elem, nebitno je to sad. FMP nema cega da se stidi, odigrali su veoma dobro sve tri utakmice, dobili ACB ligasa, juce je falilo malo srece i koncetracije, pre svega da ne prime trojku na 40 sek do kraja kad su imali +3 , da su odbranili taj napad, vrlo verovatno da bi dobili utakmicu.

Davno su prosla vremena egzotike i stoka razlike , veliki broj timova ima solidne budzete i strance, pre svega mislim na ove timove iz Fiba LS, jer pricamo o njima, daleko su oni od Evrolige, ali nisu ni dunsteri bas. Sigurno ne sede skrstenih ruku , vec pokusavaju da naprave sto kvalitetnije ekipe, ulazu se mnogo vece pare nego pre 20ak sezona, da ne govorim da se kosarka kao sport primila u svim zemljama sveta, pogledajte Fince, gde su sada, a gde im je bio nacionalni tim 1995 recimo. 

Maltene svaka od tih " egzoticnih kosarkaskih zemalja " ima bar po jednog NBA potencijala ili talenta, Gruzija, Finska, Bugarska, Belgija itd itd. Problem je sto smo mi ponekad zakovani u proslosti sa nekim razmisljanjima, nama dve sezone zaredom Italija strpava po 15ak trojki i userava nam se u kosarku samo tako, jer ljudi znaju da ubace loptu u kos , kad su sami na liniji sa 3 poena, prosta stvar. 

Edited by Užljevača

Mi odbijamo da prihvatimo brzu kosarku, a bili smo pioniri iste nekad. To je meni neshvatljivo, da se i dalje prica o nekim kombinacijama Milutinova i Jokica zajedno na terenu, okej takticki par minuta kao neko iznenadjenje, ali to ne smije da bude postava u realnosti.

Pricao je profesor Nenad Trunic u podkastu kod Luke i Kuzme u cetvrtak (smaram sa podkastom, ali stvarno su dobri i treba ih pominjati), na pitanje kako su Spanci ovako dominantni u svim kategorijama... igraju brzu kosarku, mi to ocima ne mozemo da ispratimo nekad, i u pravu je. Mozemo da pricamo mi o potezima Davidovca i da nam je to vrhunac kosarke kad vidimo nekog bez fizikalija kako mozgom resava te stvari, ali nacionalna filozofija od mladjih kategorija mora da se gradi. 

Ne znam kakva je situacija u struci, ali prosjecan stariji basketas kao moja braca ne mogu da smisle kosarku koju igra Njemacka, Slovenija, Finska, Italija. Bojim se da ce nas mnogi prestici dok se prilagodimo. Ja sam kosarkaski laik, nikad je nisam igrao bukvalno, igram fudbal ali kosarku gledam skoro pa podjednako, i vidim kuda plovi brod.

То све потиче од селекције, дакле мора да се бирају деца која имају физику и моторику изнад просека.

Ок је висок IQ за баскет, feel for the game, перцепција и антиципација, ал' ако немаш тело да то прати, нема шта да тражиш на највишем нивоу, ево баш еклатантни пример Давидовац на овом ЕП, још и нема врхунски шут...

Италијани су нас добили атипичном и веома покретљивом small ball кошарком, уништили су нас спејсингом, протоком лопте и тројкама...

Брзина је основ савременог спорта а ми ту каскамо готово у свим спортовима.

Деца се селектирају тако што им се измери брзина на 30 и 60 метара и види се да ли или не могу да се баве профи спортом.

@RedHart @czbp Da ne bude da se ja pravim pametan ali prošlogodišnji MVP NBA je Jokić, EL je Micić a EK je Teodosić ako se ne varam. Nisam neko ko se razume u košarku ali Jokić ako bi gledali brzinu nije ni za Mornar a ni druga dvojica nisu izuzetno brzi igrači.

Italija nas je dobila na taj brz protok lopte i tako to i igrača koji je počeo da trpa kao nikada do tada a ni posle. Prvu sledeću utakmicu su pukli. 

Lepo je rekao @ЦИГАНИН 74 nas može da dobije neka ekipa na šutersko ludilo a da mi stanemo i to se i dogodilo.

Fizikalije su bitne slažem se ali bez tehnike i mozga ni u jednom sportu, ni u fudbalu a čini mi se ni u košarci se ne može.

I ja volim Davidovca ali Davidovac ni kod nas nije bio neko oko koga se pravila ekipa, tu je bio kao bekap.

@Dark22 Ali ovo se vec drugi put ponavlja. Treci ako racunamo finale EP sa Slovenijom. Pricalo se i prije Italije da nemamo odgovor na sut za 3pt i brzu igru, pa smo prizeljkivali da neko Sloveniju izbaci prije meca sa nama...

Micic je prilicno brz za svoju visinu, on kao Doncic ima kombinaciju brzine ZA svoju visinu i snagu prilicno dobru, i onda sitniji igraci mogu da placu, ali je zato Spisu letio po terenu i 5 od 6 trojki pobjegao Micicu. Ne kazem da je Micic los, ne daj Boze, ni Jokic, sve su to vrhunski igraci, ali zamazace nam to oci bojim se. Teo bi mogao ladno da prodje kao Spanac, brza igra, daj pas, brze odluke, sutiranje za 3pt, mozda nije fizikalac ali ni ne mora da bude.
Jokic je vec cudo prirode, ali i on je sposoban u NBA ritmu da igra koji je brzi od ovoga o cemu mi pricamo, jer ima to donosenje odluka, protok lopte... Djeca treniraju, gledaju Karija, gledaju Durenta, nekad je bilo nezamislivo da neko pogadja odakle danasnji igraci pogadjaju, i ta granica ce jos da se probija, ne znam dokle ce to ici, mozda ce se morati braniti sutevi sa 8 metara na zivot i smrt, ko zna 😄

Ne znam kako na temi o FMPu dodjosmo do ovoga 😆 

Srpska kosarka treba kompletnu reorganizaciju sa akcentom na mladje kategorije. Prvo i osnovno, u mladjim kategorijama treba odstupiti od vec tradicionalnog trcanja za rezultatom. Deca treba da imaju fokus na ucenje osnovnih elemenata igre. Pa posle polako kada se sa tim ovlada, negde oko 14-15 godine krenuti sa ozbiljnim fizickim pripremama, da bi se izgradilo telo. Dzaba fizika bez talenta. Eto nam kapitena, nominalno bek, ne zna spustiti loptu na parket. To je nezamislivo po meni, a sad nam svaki drugi bek u ligi takav. Drugo, to ponavljam kao papagaj, svi nasi timovi, nevezano od vrste takmicenja, moraju da guraju 1-2 mlada igraca. Da im daju sansu, ne da nose peskire. Eto malog Topica, vidim lamentira se nad zlom sudbinom Adamsa i sporoj aklimatizaciji, svi pominju doselekciju, kurtu i murtu bi dovodili, a nase dete je tu! Dati mu sansu, ima Markovica da stasava uz njega i pustiti ga da igra! Nekad se zapitam sta bi Jugoslavija uradila u kosarci da su odgovorni u svoje vreme gurali Divca, Danilovica, Radju i ostale na kraj klupe jer su eto mladi. Znam da ce sad mnogi skociti i povikati da su u pitanju ekstra talenti, ali ako ne damo sansu mladjima, nece se ovo dobro zavrsiti. Znaci bez puno mozganja, vratiti se korenima. 

Topic nije mlad, Topic je premlad. Samo sto je napunio 18 godina. Fizicki nije dorastao Aba ligi a kamoli Evroligi. Sa 18 godina je mogao da igra samo ekstremni talenat Luka Doncic i mozda jos neko ako sam zaboravio. Mladi igraci su Petrusev, Ilic, Koprivica, Smajlagic znaci 20-23 godina. 

Topic je protiv Krke cini mi se izgubio 7 lopti za kratko vreme. Sad na pripremama isto. Ne moze da se nosi sa fizicki jacim od sebe jos uvek. Sledece sezone kao bek ap u Fmp-u pa tek za 2 da dodje da bude drugi ili treci plej u Zvezdi, ako pruzi dobre partije u Fmp-u ili nekom drugom klubu. I tada ce biti jako mlad sa 20 godina.

Kako da pustimo Topica da igra a placemo kad izgubimo od Igokee. Zvezda je takav klub gde navijaci traze pobede u svim takmicenjima a za pobede mogu vise da nam pomognu Markovic, Jovic, Adams, Ivanovic od Topica. Sva cetvorica i to neuporedivo.

U Evroligi juris i neke novce 40 000e za pobedu a ka tom cilju ti mogu pomoci sva cetvorica iznad pobrojana vise od Topica tako da za njega nazalost nema mesta. Mada dobice i on neke minute tokom sezone siguran sam bar na 5-6 abaligaskih utakmica i po neku u Kls-u sto ce mu znaciti za dalje, a sa druge strane igrace seniorsku kosarku u drugoj ligi.

Posted (измењено)
1 hour ago, RedHart said:

Mali Top je u avgustu napunio tek 17 godina, 2005 godiste je...

Eto, jos gore. Kaze covek pustiti ga da igra, pa nismo mi Mega pa da nas briga za rezultat i da razigravamo mlade po svaku cenu. Samo oni koji mogu da odgovore zahtevima i daju doprinos timu treba da igraju, ukoliko nema neko bolji od njih u tom trenutku.

Topica pustiti da igra samo kada budemo vodili 15-20 razlike protiv abaligaskih klubova. Eventualno protiv nekih slabijih da startuje pa ako bude egal na poluvremenu privesti to kraju sa Adamsom, Nedovicem itd.

Da smo razigravali Topica prosle sezone umesto Pefija ne bi videli ni kup ni titulu a verovatno imali jos neku pobedu manje u El. Mislim legitimna je opcija razigravati mlade na ustrb rezultata i zeleti to, al to nijedan takmicarski klub koji pretenduje na titulu ne radi, osim ako taj mladi igrac vec u tom trenutku nije ekstra klasa i fizicki dovoljno jak da moze da pomogne ciljevima kluba.

Edited by Bosko Kajganic

Posted (измењено)

@vlada ne mozemo porediti ta vremena sa danasnjim, ni u fudbalu ni u kosarci. Mozemo da se macujemo sad ovdje do preksjutra pricama kako je bilo nekad, kad sad vise ta realnost od tad ne postoji.

Mnogi timovi po Evropi razvijaju te mlade igrace, recimo neces vidjeti Bajerna da forsira neko dijete od 18 godina, ali 'oces Hamburg Towerse. Isto kao sto kod nas to radi Mega, FMP, Borac, ko god.

Edited by czbp

Moja poenta je bila i bice uvek, mali Top moze igrati 60% utakmica u ABA, protiv donjeg doma svakako. Trening sa prvim timom i utakmice sa rivalima dominantnijim od sebe ti sluze da napredujes. Sezona je duga, utakmica pregrst, svaka pomoc je dobrodosla. Eto primer fudbala, mi da nismo imali pravilo bonusa, nikad ne bi dobili Eraka. Bracu Ilice smo prodali, Ivan odigra za reprezentaciju kao mator sinoc, a ima 21 godinu.  Mladog igraca, ako je talenat treba voditi, naci mu mesto, obezbediti uslove - drugacije receno, treba imati plan za njega. A meni se cini da mi taj plan nemamo. I kada ih posaljemo na pozajmicu, princip je, snadji se sam pa sta bude bude. Mnogo njih posrne tim putom. Otisao sam daleko od tebe, ok, mozda sam otisao u krajnost sa primerima iz SFRJ, ali poenta je da mladom igracu treba dati sansu, a treba ga i istrpiti. 

Првих пет стрелаца све нова појачања+Изунду ,Ђенки 2п фалило за топ5 што значи да су уболи са странцима а то се већ после квал.за ЛШ и видело...сад с мегу само потврда.

Cudna utakmica. Sve vreme sam imao utisak da je Mega bolji rival, ali su bas potonuli na kraju. U nekim momentima su izgledali bas mocno na terenu onako krakati i skocni. Mislim da ce opet dosta igraca izbaciti za razliku od FMPa.

Brat Djenka, milina ga je gledati, takav sklop mentalni, alal vera, toliko je podredjen ekipi, toliko gine, toliko se drzi toga sto najbolje radi i zna... Covek i po...