Jump to content

Recommended Posts

 • 1 year later...

Атлетичарке су нам освојиле Куп Србије, док атлетичари нису били ни међу прва три тима (Куп је у тој конкуренцији освојила Војводина).

 

Резултати другог дана финала Купа Србије

 

Браво за атлетичарке, а надам се да ће се мушки атлетски клуб некако подићи, ипак је то некадашњи првак Европе. :czvezdasr7:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • 4 years later...
 • 6 months later...
 • 2 months later...

Strašna tragedija: Bivši atletičar Zvezde izvršio samoubistvo! 

Njegovi prijatelji veruju da je patio od depresije.

nikola-lazovic-620x350.jpg

Velika tragedija dogodila se protekle nedelje, kada je u petak u ranim jutarnjim časovima, u potkrovlju porodične kuće u Boleču Nikola Lazović (30) izvršio samoubistvo. U pitanju je atletičar, koji je svojevremeno branio boje Crvene zvezde.

 

Lazović je u poslednje vreme bio promoter Najkija u trkama koje su organizovali poslednjih godina i jedan od trenera ostalih takmičara.

nikola-lazovic-zvezda-830x0.jpg

Nikola Lazović u sredini u vreme dok je branio boje Zvezde

Kako saznajemo od njegovih bliskih prijatelja, Lazović se u poslednje vreme drastično promenio, kao da je u razgovorima između redova hteo da kaže da se više neće videti i pretpostavljaju da je on unapred odlučio da izvrši samoubistvo.

nikola-lazovic-1-830x0.jpg

Nikola Lazović sa ostalim promoterima Beogradskog maratona

Na dan kada je izvršio samoubistvo izašao je sa prijateljima na piće, a kada su se rastali, odlučio je da sam produži do jednog noćnog kluba. Kada je stigao u svoj dom, odlučio je da digne ruku na sebe i kasnije su ga pronašli obešenog u potkrovlju kuće, koju je pre samoubistva spremio od podruma do potkrovlja.

Lazović je dugo živeo sam u Beogradu, otac mu je rano umro, majka mu je živela u inostranstvu a sestra u Novom Sadu, da bi se zatim i ona preselila u inostranstvo. Bio je tamnoput, pa ga je i to tištilo, dugo nije imao devojku, nakon što je raskinuo vezu u kojoj je bio.

Tek nakon samoubistva su njegovi prijatelji shvatili da je patio od depresije.

 

Decko hvala za sve sto si dao CRVENOJ ZVEZDI neka ti je vecna slava i hvala.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
 • 4 weeks later...
 • 1 year later...

Звездини сениори прваци Србије у кросу

02112020-kros-1-960x778.jpg

 

Атлетичари Црвене звезде су протеклог викенда освојили Екипно првенство Србије за сениоре у кросу.

Првенство државе у кросу је одржано на хиподрому у Зајечару. Звезда је у сениорској конкуренцији наступила у саставу: Милош Милосављевић, Миодраг Вукић и Срето Крстић. Они су освојили 35 бодова и са малом бодовном разликом освојили 1. место испред Младости из Ужица.

Звездине сениорке су учествовале на овом такмичењу, али није било довољно екипа за екипни пласман.

Појединачно шрво место и златну медаљу освојила је Катарина Милосављевић за млађе сениорке. Освојена су и три трећа места у појединачној конкуренцији: сениорка Слађана Стаменковић, млађи сениор Андрија Димитријевић и кадеткиња Милица Томашевић.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Сестре Лукић напустиле Црвену звезду

Anja-i-Sara-Lukic-kod-Zorana-Zdravkovica

 

Сага је завршена, а епилог је да Ања и Сара Лукић након две године напуштају Атлетски клуб Црвена звезда и од следеће године носиће боје клуба који је у највећој експанзији у последњих неколико година БАК-а.


254-1.jpg


Одмах по окончању овогодишње сезоне као гром из ведра неба одјекнуло је да су сестре Лукић и тренер Слободан Стојић раскинули дугогодишњу сарадњу. Несугласице које су месецима тињале достигле су тренутак када су се обе стране сагласиле да је најбоље да свако даље крене својим путем међутим, тако је изгледа мислио и сам клуб.

Након вишенедељних преговора управе Звезде са сестрама које су 2018. стигле из Новог Београда до коначног договора није дошло.


Anja-i-Sara-Lukic-1536x849-1.jpg


Оно што су оне тражиле јесте да остану да тренирају заједно међутим, њихов предлог за новог тренера клуб није подржао, а решења која су им нудили челни људи клуба подразумевала су да раде са различитим тренерима. На крају су једни другима пружили руку и на пријатељски начин су се разишли. Клуб иако је две године улагао у њих неће им правити никакве проблеме око преласка у нову средину.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Црвена звезда најбољи клуб у 2020. години

IMG_8208-e1606245526586-960x436.jpg

 

Епитет најбољег клуба у 2020. години приписује се Атлетском клубу Црвена звезда. Рангирање најупешнијих клубова ове сезоне традиционално је систематизовао Српски атлетски савез према бодовним таблицама.

Уз дуплу круну на сениорским и јуниорским Екипним првенствима, мноштва медаља са Првенстава Србије у свим категоријама и успесима на Првенству Балкана, Звезда је освојила 88.165 бодова. Другопласирани по успеху је Атлетски клуб Војводина са 57.384 бода, а трећи Београдски Атлетски клуб са 52.908.

Колико су наши сениори били убедљиви говори податак да су они сами освојили скоро 500 бодова више од другопласираног клуба (14.000 бодова) у бодовању за државна првенства.

Међутим, за Спортски журнал, потпредседник клуба Невен Ранић истакао је да би решавање једног проблема успеси атлетичара били још већи.

 Стаза на стадону Рајко Митић је толико пропала, да ексери од спринтерица пробијају на бетон па је немогуће тренирати у њима, чак и у патикама. Велики је ризик од повреда спортиста. Тунел смо реновирали 2013. године, а већ је потрошен. Борили смо се дуго да добијемо дворану, а сада у њој београдски клубови тренирају и лети и то не због великих врућина, што би имало смисла, већ због одсуства услова на отвореним борилиштима. Били смо приморани да идемо у друге градове како бисмо реализовали специфичне тренинге. Стално указујемо на тај огроман проблем, али за сада без одјека код оних који би могли да га реше. Не тражимо ништа што нам не припада, већ оно што смо успесима заслужили – рекао је Ранић.

Сезона, као сезона, све само није уобичајена. Темпирање форме било је готово немогуће, услед честих одлагања заказаних термина такмичења. У вези са тим још је изненадније да су чак почетком септембра наши атлетичари успели да остваре сјајне резултате на сениорском Првенству Србије у Новом Пазару.

Настављена је континуирана доминација Милане Тирнанић на 100 метара, које је убрзо на Балканским играма освојила златну медаљу у драматичној завршници, а победничко време износило је 11.67 секунди.

Као првак Србије и са личним рекордом у скоку удаљ 8.05 метара, који је скочио средином септембра у Беранама, Страхиња Јованчевић био је још један Звездин атлетичар који је појачо репрезентацију Србије у румунском Клужу на Балканијади. Освојио је сребрну медаљу са даљином 7.79 метара.

 

Ања Лукић, која је управо на Првенству Србије истчала лични рекорд у дисциплини 100 метара препоне 13.34 секунди, освојила је бронзану медаљу на Балканијади са пет стотинки споријим резултатом. Ања је убрзо и дебитовала на Дијамантској лиги где је била садмопласирана.

У Новом Пазару, сјајне најступе остварили су и Тијана Јапунџић, Милош Милосављевић, Јасмин Халили, Александра Ивановић и Милош Марковић који су освојили титулу најбољих у Србији за 2020. годину у својим дисциплинама.

Екипна првенства

Сениори и сениорке Црвене звезде потврдили су апсолутну доминацију и на екипним такмичењима, четврти пут заредом освојили су титуле Екипних првака Србије у обе конкуренције.

Сениорима је ово 39. титула, а сениорке су по 22. пут биле најбољи женски тим у Србији.

IMG_7812-1024x683-1.jpg

Старији јуниори и јуниорке били су победници у обе конкуренције на Екипном првенству Србије, а сјајне успехе постигли су Јована Делић, Тијана Јапунџић, Зорана Санић, Лука Олујић, Стефан Каљуш и Стефан Михајлов, као и многи други који су допринели да наш клуб понесе дуплу круну.

Тренд освајања дуплих екипних медаља ове сезоне су испунили су и млађи јуниори и јуниорке, који су освојили бронзане медаље.

Наши млађи пиорини такође су били прваци Србије на Екипном првенству.

За овосезонске врхунске резултате наших атлетичара свакако су заслужни и њихови тренери, те им желимо континутитет оваквих успеха и у зимској сезони где их очекују узбудљива такмичења.

Светско и Европско првенсво у дворани су релативно близу, а поред Армина Синанчевића, главне узданице АК Црвена звезда који је обарањем државног дворанског рекорда у бацању кугле са 21.13 метром потенцијал за велики успех на тим такмичењима, и Милана Тирнанић има норму за Европско у пољском Торуњу, али је јако близу учешћа и на Светском дворанском првенству у Нанђингу(Кина) на 60 метара.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Видојковић: „Обарање сениорског државног рекорда било би оставрење сна“

IMG_7652-e1607377489197-960x680.jpg

 

Млади препонаш АК Црвена звезда, Богдан Видојковић, своју омиљену атлетску дисциплину почео да је усавршава пре две године. Препонашки таленат препознао је његов тренер Младен Гајић, а за ово релативно кратко време успео је да буде двоструки државни првак, на 60 и 110 метaра препоне.

Неколико пута ове сезоне нападао је државни рекорд Емира Бекрића на 110 метара препоне, који износи 14.20 секудни. Рекло би се да му је једнио срећа недостајала, јер је и брзину и потенцијал поседовао.

 Пресрећан сам био када сам видео да сам истрчао 14.09 секунди, међутим недозољени ветар тога дана који је био + 2.2 спречио ме је да се упишем на листу државних рекордера. Тога дана недотајало ми је среће, а у осталим покушајима агресивност на старту код прве две препоне, да тај циљ и остварим – рекао је Богдан.

Међутим, резултат који остаје забележен као његов регуларани лични рекорд је 14.24 секунди.

Увертира на сјајну летњу сезону, била су такмичења у дворани, где је Богдан био шампион Србије на 60 метара препоне сам 8.25 секудни и вицешампион на 200 метара.

 Честа померања такмичења током лета успела су да мало поремете фокус саме форме, али будући да сам успео да објединим титуле на отвореном и у дворани остварио сам своје циљеве за ову годину. Искуство које сам стекао представљајући репрезентацију Србије за млађе и старије јуниоре даје ми ветар у леђа и већу сигурност за наступе на великим такмичењима – истакао је Видојковић.

У години када је своју препонашку каријеру завршио наш сениорски државни рекордер Милан Ристић, Видојковић је засијао баш у тим дисциплинама, скренувши пажњу као његов потенцијални наследник.

 Милан Ристић је један од мојих идола, човек са којим сам имао мени важне препонашке тренинге на којима ми је давао доста савета. Тек улазим у старијејуниорску категорију и пут до сениора је дуг. Даћу све од себе да урадим барем део онога што је он постигао, а обарање сениoрског држваног би било остварење мог препонашког сна – рекао је Богдан.

Зимска сезона је све ближа, а са њом и постављање нових циљева.

 Припремни период је прошао одлично, али сам пре десет дана добио позитиван тест на Ковид-19. Надам се да ћу се што пре вратити тренинзима, како би се што боље спремио за наредна такмичења и поправио резултате на препонама где ми је циљ злато на државном првенству – нагласио је млади препонаш.

Атлетски клуб Црвеза звезде жели успех теби и тренеру у предстојећој сезони.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • 1 month later...

Синанчевић шампион Балкана, Тирнанићевој бронза

IMG_5157-e1613942634403-640x350-1.jpg

 

На сениорском дворанском Првенству Балкана, које се одржало у Истанбулу, Армин Синачевић победио је у дисциплини бацање кугле.

Синанчевић је фантастичним хитцем од 20.63 метра освојио титулу најбоље куглаша на Балкану.

У другој серији сам осетио јак бол у примицачу десне ноге, али сам ипак наставио са такмичењем. Имао сам преступ у петој серији, можда и на најдужем хитцу. Последња, шеста серија, била је потврда да осигурам победу“, рекао је Армин.

Једини циљ за ову дворану сезону је успешан наступ на дворанском Првенству Европе у Пољској.

Надам се да ћу тамо бити потпуно здрав и борити се за висок пласман, све је отворено“, истиче Синанчевић.

Несумњиво је да ће бити један од главних фаворита за најсјајније одличје.

Бронза за Милану Тирнанић на 60 метара

Најбржа спринтерка Србије, Милана Тирнанић, поновила је фантастичне резултате на 60 метара. У финалној трци на Првенству Балкана била је трећепласирана са резултатом 7.41 секунди.

 

У квалификацијама сам се сјајно осећала, али у финалу због мало дужег држања у блоку, пре позора, била сам деконцентрисана па сам лошије реализовала први део трке. Верујем да ће се на Serbia Open-u све повезати у једну целину“, рекла је Тирнанићева.

Последња провера наших најбољих асова пре Првенства Европе у пољском Торуњу биће управо на митину Српског Атлетског Савеза Serbia Open, који се у среду одржава у Атлетској дворани на Бањици.

Честитамо Милани и Армину на сјајим резлтатима, као и њиховим тренерима Невену Ранићу и Драгану Перићу.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Млађе јуниорке екипне шампионке Србије, јуниори четврти

IMG-2170-960x679.jpg

 

Атлетски клуб Црвена звезда има најбољу женску екипу у категорији млађих јуниорки. Она је успела то да потврди на Екипном првенству Србије.

Једина атлетичарка која је трку на 100 метара препоне истрчала испод 15 секунди, била је Ана Лазаревић са сјајних 14.49 секунди.

Тамара Ивковић са готово три метра разлике победила је бацању копља са даљином од 39.25 метара.

Друга на 100 метара била је Ксенија Зорановић са одличних 12.63 секунди.

Такође друга, али на 400 метара била је Јована Милошевић која је истрчала 58.55 секунди.

Изненађујући наступ Ане Лазаревић на 800 метара, која је успела да освоји треће место у времену 2:19.52.

Мира Вукмировић са висином 1.60 била је трећепласирана у скоку увис.

Јована Мићић заузела је четврту позицију у дисциплини скок удаљ са резулататом 5.18 метара.

Тамара Ивковић бацила је куглу 9.28 метара, довољно за девету позицију.

Прве у својој групи, али другопласиране у укупном пласману штафета 4×100 метара у саставу Лена Милинковић, Јована Милошевић, Вања Дрча и Ксенија Зорановић истрчале су 48.82 секунди.

Млађе јуниорке победиле су са укупном резултатом од 7.660 бодова.

Јуниорима четврта позиција

 

Матеја Сандић био је другопласирани у својој групи, изгубивши за две стотинке трку. На крају резултат 14.59 секунди на 110 метара препоне.

Александар Мићић победио је у својој групи са 11.25 секунди на 100 метара, али укупно био други.

Ђорђе Савковић заузео је друго место на 3000 метара са 10.22.40

Вукашин Недимовић био је трећепласирани на 800 метара са 2:12.83.

Михаило Киш био је шести на 400 метара са 54.33 секунди.

Прескочена висина која је Петру Андровићу донела трећу позицију је 1.75. Он се такође такмичио и у бацању копља и био осми са 38.81 метара.

Мушка штафета на 4×100 метара у саставу Александар Камаљевић, Матеја Сандић, Петар Андровић и Александар Мићић победила је резултатом 44.46 секунди.

Јуниори су укупно освојили 5.800 бодова.

Незванични резултати такмичења.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Јуниори први по државне медаље

194324336_172697141527488_87964474197373

 

За титулу првака Србије у својим дисциплинама први су се борили старији јуниори и јуниорке.

Првог дана такмичења одушевили су нас препонаши. Сјајна Ана Лазаревић успела је убедљиво да победи у дисциплини 100 метара препоне са 14.34 секунди са личним рекордном.

У мушкој конкуренцији, још један лични рекорд и још један одличан резултат, Богдан Видојковић освојио је сребрну медаљу са 14.12 секунди, што је резултатски била норма за Европско првенство, али нажалост истрчана је са недозвољеним ветром од +2.4м/с.

Метеји Сандићу замало је измакла брозна, био је четвртопласирани са 15.25 секунди.

Победница на 400 метара била је Тијана Јапунџић са више од пола секунде предности. Она је трку завршила за 56.02 секунди и још једном потврдила сјајну форму.

Сребрну медаљу освојила је Звездина штафета на 4×100 метара у саставу Ксенија Зорановић, Ана Килибарда, Јована Милошевић и Тијана Јапунџић са 47.74 секунди.

Јуниорска штафета била је убедљива у победи. Марко Таировић, Александар Мићић, Милош Мијатовић и Богдан Видојковић злато су освојили у времену 43.34 секунди.

Други дан Првенства Србије

Богдан Видојковић нови је првак Србије на 200 метара са резултатом 22.22 секунди.

Након злата на 400, Тијана Јапунџић осовјила је сребрну медаљу на друпло краћој деоници, 200 метара истрчала је за 24.91 секунди.

Препонашица Ана Лазаревић, другог дана такмичења трчала је и 400 метара препоне. Успела је да освоји сребрну медаљу са 1:03.57.

Јуниорке су на 4×400 метара освојиле бронзану медаљу у саставу Милена Петровић, Лидија Ђокић, Анђела Кондић и Јована Милошевић у времену 4:08.83.

Незванични резулати такмичења.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Јапунџићева шампионка Балкана, Видојковић вицешампион

E3FF43BC-8EA0-4164-AC79-E54050665C01-960

 

Тијана Јапунџић најбржа је јуниорка Балкана на 400 метара, али будући да се листа земаља које ово такмичење окупља сваке године повећава, њена титула је још значајнија.

Трку је завшила са 55.20 секунди, поред вредности личног рекорда овај резулат је и бржи од норме за Европско јуниорско првенство у Талину.

Одличним владањем првим делом трке, одржавањем брзине у кривини и снажним финишом у послењих 80 метара Тијана је склопила све делове неопходне за једну одличну трку и приближила се више него икад граници од 54 секунди.

Медаљу за репрезентавију Србије, али првенствено за себе, освојио је и Богдан Видојковић у дисциплини 110 метара препоне са 14.26 секунди.

 

Богдан наставља серију сјајних трка, како преко препона тако и без њих. Имао је сјајан наступ и на 200 метара где је истрчао лични рекорд и то убрзо након трке на 110 метара препоне.

Први пут истрчао је трку испод 22 секунде и то сјајних 21.88сек, што му је замало донело још једну медаљу, али овог пута на Балканијади био је четврти.

Трећи члан Атлетског клуба Црвена звезда који је појачао тим репрезентације Србије на Балканијади у Турској је Ана Лазаревић. Она је имала сјајну трку на 400 метара препоне.

Неизвесност готово у један секунд виђена су у тркама, Ана је завршила на осмој позицији са одличних 1:03.82.

Честитамо свим репрезентативцима, а посебном нашим атлетичарима и њиховим тренерима Мирјани Стојановић, Младену Гајићу и Љубиши Стевановићу на сјајним успесима.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Звезда најбољи атлетски клуб у Србији

EA1F3A9D-B5F5-4D33-96FF-E9A6879E2F5B-960

Атлетски клуб Црвена звезда најуспешнији је клуб за 2021. годину. Након зимске и летње сезоне Српски Атлетски Савез успехе је претворио у бодове и направио укупан пласман.

У бодовну листу ушле су све категорије атлетичара у седам категорија такмичења. Рачунали су се резулати остварени на Првенствима Србије у дворани, Зимски КУП у бацањима, Првенства Србије на стадионима, Екипна првенства, КУП-ови за пионире и јуниоре, Међународна такмичења и Остварени рекорди.

Звезда је укупно освојила 95.276 бодова, испред другопласираног Атлетског клуба Војводина који је имао 84.661 и трећег Београдског атлетског клуга који је освојио 70.481 бод.

Дуга и посебна сезона, олимпијска година у којој се одржало и Европско првенство у дворани на коме је наш клуб имао је два представника. Као балканси првак и државни рекордер Армин Синанчевић наступао је у Глазгову у бацању кугле и заузео шесту позицију, док је Милана Тирнанић трећи пут била у друшту најбржих спринтерки Европе на 60 метара.

На домаћој сцени Тијана Јапунџић оборила је државни рекорд на 200 метара у дворани.

Сениори су путовали у Истанбул на зимску Балканијаду.

Ништа мање интересантно није било ни на почетку летње сезоне, када је Синанчевић поставио нови државни и балкански рекорд на „Првомајском митингу“ у Бару – 21.88 метар.

Након целе ситуације са пандемијом летња сезона почела је да се одвија у колико толико нормалним условима. Пионири, јуниори затим и сениори тражили су своју форму на Првенствима Београда и на митинзима које је организовао Српски атлетски савез како би се атлетичари што боље спремили за „рано“ Првенство Србије које се одржало почетком јуна на новом стадиону у Краљеву. Важности овог такмичења допринела је чињенина да је било изборно за КУП Европе на Кипру.

Јуниори су недељу дана након тога имали своје Првенство Балкана у Турској где је Тијана Јапунџић постала првакиња на 400 метара, а Богдан Видојковић вицешампион на 110 метара препоне.

Девет атлетичара нашег клуба појачало је тим репрезентације Србије на КУПу Европе које се одржало на Кипру, а наш тим успео је да победи и пласира се у виши ранг такмичења.

У 74. издању Првенства Балкана домаћин је била Србија, а још један нови стадион угостио је атлетичаре. Тврђава у Смедереву била је сјајан амбијент, може се рећи погово са Синанчевића јер је још један рекорд додао на своју листу, а то је рекорд шампионата од 21.50м.

Сениори су успели да постигну још један сјајан резултат као екипа. Одбранили су дуплу круну на Екипном првенству Србије!

Перспективни јуниори који су ове године имали много такмичења и трка, Тијана Јапунџић и Богдан Видојковић, наступили су у својим матичним дисциплнама на 400м и 110м препоне на Првенству Европе у Талину.

Синанчевић је финалом на Олимпијским играма у Токију још једном показао неприкосновени квалитет. Седма позиција на играма као другопласирани Европљанин.

Србија је била домаћин још једне Балканијаде, и то за млађе јуноире у Краљеву средином августа. Милица Томашевић, Вања Дрча и Александар Мићић били су Звезаши који су били позвани у репрезетацију за ово такмичење.

Круна сезоне за Синанчевића било је финале Дијамантске лиге. У великом финалу био је трећи, као најуспешнији Европланин такмичења.

Увелико су се неки атлетичари вратили и са пауза од такмичења, а јуниори су имали крајем септембра КУП Србије и довољно снаге за личне рекорде.

Спортско друштво Црвена звезда честита Атлетском клубу, свим атлетичарима и члановима нашег клуба на постигнутим резултатима у 2021. години и желимо им пуно успеха у припремама за нареду годину.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Новогодишњи митинг АК Црвена звезда

plakat.jpg

 

Атлетски клуб Црвена звезда организује 11. Новогодишњи митинг 26. децембра. Весник новогодишње еуфорије окупиће све узрасне категорије у Атлетској дворани на Бањици.

У овогодишњи програм биће уврштене две меморијалне дициплине. Трку посвећену Александру Обрадовићу – Бамбију на 60 метара препоне у категорији млађих јуниора/ки и дисциплину скок удаљ у категорији сениора/ки посвећену Ненаду Стекићу.

У договору са Српским Атлетским Савезом меморијална трка посвећена Исмаилу Мачеву на 400 метара одржаће се на „Serbian open“ митингу почетком марта.

На Новогодишњем митингу атлетске школе такмичиће се на 50 метара (Ц, А и Б), а у скоку удаљ само атлетске школе А.

Остале дисцишлине на програму:

60м препоне: мл. пионири/ке, ст.пионири/ке, мл.јуниори/ке, ст.јуниори/ке, сениори/ке

60м препоне мл.јуниорке: Меморијал Александар Обрдовић Бамби

60м мл. пионири/ке, ст.пионири/ке, мл.јуниори/ке, ст.јуниори/ке, сениори/ке

200м мл. пионири/ке, ст.пионири/ке, мл.јуниори/ке, ст.јуниори/ке, сениори/ке

400м мл.јуниори/ке, ст.јуниори/ке, сениори/ке

800м мл. пионири/ке, ст.пионири/ке,

1000м сениори

Скок удаљ ст.пионири/ке, сениори/ке

Скок удаљ Сениори: Меморијал Ненад Стекић

Скок увис сениори/ке

Бацање кугле мл. пионири/ке, ст.пионири/ке, мл.јуниори/ке, ст.јуниори/ке, сениори/ке

Скок мотком сениори/ке

Троскок сениори/ке

Све информације у вези митинга биће благовремено објављене на званичном сајту АК Црвена звазда.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Posted (измењено)

Atlex
Tog 4. juna 1989. godine, na prepunoj Marakani, muška ekipa Crvene zvezde postala je prvak Evrope. Istog dana iz Ciriha je stigla vest da su Zvezdine devojke osvojile drugo mesto na najjačem klubskom takmičenju. 

Beograd je bio domaćin Kupa evropskih šampiona za muškarce, dok su žene takmičile u Cirihu. Obe zvezdine ekipe bile su jake i spremna na velike rezultate.

POČECI STVARANJA VELIKOG TIMA
Tih godina Crvena zvezda je bila evropski gigant u atletici. Evropska titula je bila jako blizu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka- Bilo je smao pitanje vremena kada će Zvezda pokoriti Evropu.

Muška ekipa je 1976. bila treća, 1981. postali su vicešampioni Evrope, dok je projekat ”Prvaci Evrope” počeo 1988. kada je Crvena zvezda zvanično dobila organizaciju takmičenja naredne godine.

PRIPREME ZA TAKMIČENJE
Uprava kluba bila je odlučna da organizuje vrhunsko tamičenje na kojoj će mlada. perspektivna, ali opet snažna ekipa dostići ekipni vrhunac.
n Na čelu kluba sedeli su predsednik supštine Vukoje Bulatović i predsednik Predstavništva Gojko Mićunović. Sportski direktor bio je jedan od naših najboljih preponaša svih vremena, Borisav Pisić, sekretar kluba th godina bio je Mića Dotlić dok je legendarna Olga Acić bila među čelnicima Komiteta Kupa Šampiona.

Klub je bio pojačan sa dva strana pojačanja, oba iz Poljske. Marjan Kolasaje skakao motku, dok je Miroslav Zerkovski trčao 3000m stipl.

Od domaćih atletičara Zvezdu su pojačali Banko Zorić (5.000m), Mladen Krešek (10.000m) i Dragan Mustapić (disk).

Koliko su svi u klubu želeli tu titulu govori i podatak da je motkaš Dragan Georgijevski ličnim vezama doveo svog kolegu i konkurenta iz Poljske da skače za klub.

Marakana je tog 3. i 4. juna 1989. zasijala novim sjajem. Borilišta su obnovljena i doterana kako bi atletičari imali maksimalno dobre uslove za takmičenje. Tih dana u Beograd je bio centar evropske atletike gde su došla mnoga poznata imena.

Pre trideset i dve godine na atletskoj stazi Marakane špartali su, izmeđuostalih, Sebastian Kou (pobedio u trkama na 800m (1:46.60) i 1500m (3:51.89); bivši svetski rekorder), Klaus Tafelmajer (drugi sa 79.88m; prvak Evrope), Inoseng Egbunike (pobedio na 400m sa 46.43s; vicešampion sveta na 200m), Amadu Dija Ba (pobednik na 400m prepone rezultatom 49.24s; olimpijski vicešampion) i mnogi drugi.

Sve je bilo spremno za spektakl. Po proračunima kluba, drugi dan je trebalo da bude Zvezdin, tada su nastupali najbolji i od drugog dana se očekivalo mnogo. Za prvi dan je bilo bitno da se bude među prve tri ekipe i to će omogućiti da se drugog dana napadne titula.

PRVI DAN
Vreme je bilo protiv atletičara prvog dana. Kiša je padala skoro ceo dan i to je uticalo malo na sve. Mešutim, taj dan je izrodio i prve junake.

Radoman Šćekić napravio je svecku senzaciju u bacanju koplja kada je pobedio velikog favorita Tafelmajera, bacivši lični rekord i drugi rezultat svih vremena Jugoslavje – 81,68m.

Za novo čudo pobrinuo se Andreja Marinković, popularni Baća u skoku udalj. Protiv sebe imao je Španca Korgosa koji je na ovo takmičenje došao sa 8,23m. Skočivši 7,84 marinković je uspeo da pobedi kako njega tako i sve ostale skakače.

Kapiten ekipe Branislav Karaulić u stopu je pratio velikog šampiona Diju Ba na 400m sa preponama. Na kraju je zauzeo drugo mesto sa 50,13s.

Slobodan Branković je ispred sebe imao neverovatno brzog Egbunikea na 400m. Odlično su se jurili celu trku da bi na kraju Branković došao do velikog drugog mesta i rezultata 46,85s.
Ipak nje baš sve išlo kao po planu. Zbog loših vremenskih uslova ali i previlike želje za dokazivanjem, tad talentovani junior Dragutin Topić ubo je nulu. Ostao je bez plasmana odnosno preskočene početne visine, što je bio ogroman minus za klub.

Na 1500 metara Branko Zorko je dozvolio jako sporu trku pa se Kou prošetao do pobede dok je naš atletičar završio tek peti sa 3:52,52.
Treće mesto Zvezda je osvojila u bacanju kugle. Jovan Lazarević bacio je odličnih 19,31m.

I pored ovih problema prvobitni plan je ostvaren. Nakon završenog prvog dana Zvezda je bila na trećem mestu sa svega 4 boda zaostatka za prvim i 3,5 za drugim.
DRUGI DAN
I ako se mnogo očeivao od drugog dana, on nije počeo kako se očeivalo.

U trci na 110m sa preponama Mirko Marjanović je zauzeo peto mesto sa 14,59s, dok je Dragan Majstorović u bacanju kladiva zauzeo tek sedmo mesto sa 58,64m.

Međutim, ispostavila se ona stara da se prvi mačići u vodu bacaju. Uspon kreće od trke na 200m kada je sa 21,32s Slobodan Branković zauzeo 3. mesto.

Izvukao je pouku Branko Zorko iz loše trke prvog dana pa je drugog u trci na 5000m osvojio treće mesto sa 13:43,04.

Dragan Mustapić je bacanju diska takoće osvojio treće mesto sa 57,64m.

Prvo od dva pojačanja iz Poljske pokazala su se kao pun pogodak. Marijan Kolas je pobedio u skoku sa motkom preskočivši 5,20m. Drugi Polajk, Miroslav Zerkovski je bio drugi na stiplu sa 8:25,44. Vrh je bio blizu!

Prvo vodstvo Crvena zvezda je ostvarila posle predposlednju disciplinu, troskok, kada je sjajni Zoran Đurđević pobedio preskočivši 16,16m.

ŠTAFETA 4x400m
Ostale su još samo štafete 4x400m. Drama je na vrhuncu, sve zavisi od ove jedne discipline. Da bi se popeli na krov Evrope Zvezdina štafeta mora da bude za dva mesta ispred španske ekipe Lariosa.

Neposredno pred početak trke usledio je šok za našu ekipu. Kapiten Branko Karaulić nije mogao da trči zbog istegnuća mišića. Morao je da uskoči Dejan Jovković u ekipu u kojoj su bili Slobodan Popović, Ismail Mačev i Slobodan Branković.

Trku je startovao Joković, palicu je predao Popoviću iza Španaca. Popović je imao nekih zdravstvenih problema pred takmičenje i ije uspeo u potpunosti da se ooravi. Nakon istrčane trke na 800m bilo je pitanje da li će i on moći da nastupi u štafeti. Međutim, Popović je odlično istrčao svoju deonicu, prestigao je atletičara iz Španije i sigurno predao palicu Mačevu. Maki je fenomenalno trčao. Ne samo da je povećao prednost u odnosu na špance nego je uspeo čak i da prestigne britansku štafetu. Poslednji krug je ”odvozao” Branković i rutinski doveo Zvezdu do pobede u vremenu 3:07,36. Demoralisani španci na krjau su trku završili na petom mestu.

Slavlje je moglo da počne! ZVEZDA JE ŠAMPION EVROPE!

Tribine Marakane su bile pune. Slavlje koje je počelo na tribinama preselilo se i na stazu onog trenutka kada je Branković protrčao kroz cilj.

SVI REZULTATI ZVEZDINIH ATLETIČARA:

I dan:
100 metara: 4. mesto – Milan Petaković – 10,65s
4x100m: 4. mesto – Dejan Jovković, Branislav Karaulić, Milan Petaković, Aleksandar Tomić – 40,75
400m: 2. mesto – Slobodan Branković – 46,85s
400m prepone: 2. mesto – Branislav Karaulić – 50,13s
1.500m: 5. mesto – Branko Zorko – 3:52,52
10.000m: 5. mesto – Mladen Kršek – 29:36,87
Koplje: 1.mesto – Radoman Šćekić – 81,68m
Kugla: 3. mesto – Jovan Lazarević – 19,31m
Dalj: 1. mesto – Andreja Marinković – 7,84m
Vis: bez plasmana – Dragutin Topić

II dan:
110m prepone: 5. mesto – Mirko Marjanović – 14,59s
200m: 3. mesto – Slobodan Branković – 21,32s
800m: 4. mesto – Slobodan Popović – 1:47,91
3000m stipl: 2. mesto – Miroslav Zerkovski – 8:25,44
5,000m: 3. mesto – Branko Zorko – 13:43,04
Disk: 3. mesto – Dragan Mustapić – 57,64m
Kladivo: 7. mesto – Dragan Majstorović – 58,46m
Troskok: 1. mesto – Zoran Đurđević 16,16m
Motka: 1. mesto – Marijan Kolasa 5,20m
4 x 400m: 1. mesto – Dejan Jovković, Slobodan Popović, Ismail Mačev, Slobodan Branković – 3:07,36

UKUPNO POREDAK

1. Crvena zvezda 118 bodova
2. Larios (Španija) 110,5
3. Rasing (Francuska) 109,5
4. Fjame Đale di oro (Italija) 107,5
5. Haringej (Velika Britanija) 97
6. Bajer Leverkuzen (Nemačka) 81,5
7. Benfika (Portugal) 63
8. Tjalve (Norveška) 49

1.Crvena-zvezda-šampion-Evrope-1989.jpg

Borisav Pisic

2.Borisav-Pisić.jpg

Branislav Karaulic

3.Branislav-Karaulić.jpg

ajEDZOF.jpg

mHW5ZfW.jpg

Jovan Lazarevic

6.Jovan-Lazarević.jpg

k0CNyb6.jpg

Stafeta 4x400 Brankovic, Macev, Popovic, Jokovic

8.Stafeta-4x400m-KEŠ-89-Branković-Mačev-Popović-Joković.jpg

Edited by Goran137
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
 • Create New...