Jump to content

Recommended Posts

Posted (измењено)

Карате клуб Црвена звезда

Историја
 

16. марта 1972. године основан је Карате клуб Црвена звезда, а међу оснивачима су били Илија Јорга, Љубивоје Ршумовић и Владимир Јорга. Звезда је убрзо постала перјаница карате спорта у земљи - почеле су да стижу прве екипне и појединачне титуле, као и златне медаље са Европских и Светских шампионата. Илија Јорга, Драгослав Божовић, Бојана Шумоња, Томислав Обрадовић, Аца Ћировић, Тања Петровић и Гордана Весковић постали су узори за све младиће и девојке који су почињали да тренирају карате у то време.

Звездине каратисте одувек је красио дух заједништва, велика љубав, посвећеност и оданост према спорту и зато су медаље долазиле са готово сваког надметања. Црвено-беле каратисткиње су три пута (1980, 1981. и 1983) освајале екипне титуле у ВУКО каратеу, а Звездини каратисти су четири пута (1981, 1990. у катама, исте 1990. у борбама и 1997) постали шампиони државе. Највећи успех клуба су две титуле првака Европе у традиционалном каратеу и две титуле првака света у фудокан каратеу.

Прва титула првака Европе је освојена у марту 1997. године на Купу европских шампиона у традиционалном каратеу. Звездини каратисти су у великој конкуренцији (такмичила су се 73 клуба из 26 држава) остварили фантастичан успех: злато у катама освојили су Спасоје и Драгоје Марић и Александар Симић. Екипа у саставу Спасоје и Драгоје Марић и Зоран Штукеља постала је вицешампион Европе, а сребрну медаљу у ЕМБУ (младој карате дисциплини) освојили су Владимир Живановић и Александар Симић.

Успех је поновљен наредне године, када су на клупском првенству Европе 25. септембра 1998. године у Софији каратисти Црвене звезде поново постали шампиони Европе. На такмичењу су учествовали клубови из 17 земаља, а на финалном делу турнира учествовале су екипе Москве, домаћина Каминарија, Букурешта, Работничког, грчке Аспровелте и Звезде. Звездини каратисти су били сјајни - савладали су Москву, па Работнички и у последњем мечу домаћи Каминари. Црвено-бели су били најмлађи на првенству, “трио фантастико” чинили су: капитен Јован Манојловић, Борис Вучковић и Игор Миладиновић, на челу са тренером Зораном Камарићем.

Нова страница блиставе историје Звездиних каратиста исписана је у Прагу, 4. децембра 2013, када је клуб на Светском првенству у фудокан каратеу постао екипни шампион света. У полуфиналу је побеђена репрезентација Румуније, док су у финалу црвено-бели савладали репрезентацију Туркменистана. Прву титулу светског шампиона Звезди су донели: Михајло Берић, Никола Ракић, Миодраг Лазовић и Стефан Јамандиловић, уз тренера Игора Гајића.

Звездини каратисти се ту нису зауставили, већ су своју супериорност показали на шестом Светском првенству у фудокану, које је одржано 2015. у Београду. Освојене су три титуле шампиона света - титулу светског шампиона у појединачној конкуренцији у борбама у апсолутној категорији освојио је Хаџи Страхиња Стојковић, Радомир Мудрић се у конкуренцији ветерана окитио златном медаљом, а нову титулу екипног шампиона света Звезди су донели: Сулејман Мехмедали, Михајло Берић, Милан Павловић и Ненад Ђуричић, са тренером Игором Гајићем.

 

Карате (м):

Првенство државе Вуко карате (2): 1981, 1997

Првенство државе Традиционални карате - кате (1): 1990

Првенство државе - Традиционални карате - борбе (3): 1990, 2019, 2020

Првенство државе Спортски карате - борбе (1): 2020

Куп државе Традиционални карате - кате (2): 1996, 1997

Првенство Медитерана Традиционални карате (2): 2016  (кате), 2016 (борбе)

Европски шампионат (3): 1997, 1998, 2021

Шампиони Света у фудокану (2): 2013, 2015

Карате (ж):

Првенство државе Вуко карате (3): 1980, 1981, 1983

Куп државе Традиционални карате - кате (1): 1996

Iz monografije SD 1945-1985

YDm0yvX.jpg

Edited by Goran137
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...