Jump to content

Веслачки клуб


Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Веслачки клуб Црвена звезда

Историја
 

Основан је 6. јуна 1922. као ВК „Београд“. Клуб спада у ред „Краљевских клубова“, јер је под покровитељством краљевске породице Карађорђевић од 1928. године до данас. Чланови клуба су били многи угледни Београђани тог времена, међу којима Андра Жежељ и Иво Андрић, који су имали своје чамце и веслали су у клубу. Први председник је био господин Ставра Трипковић, а чланови управе клуба били су угледни фабриканти и власници фирми. Клуб је од оснивања био под заштитом краљице Марије.

Веслачкој секцији се 1947. припојио ВК „Студент“, а 19. септембра 1948. године секција прераста у Веслачки клуб Црвена звезда. Прве веслаче обучавали су Света Дреновац, Сима Путник и Богдан Сиротановић. Путник је био дугогодишњи председник веслачког клуба, и поред Милета Петровића и Свете Дреновца један од најзначајнијих што ће клуб постати чврст, стабилан и велики веслачки колектив.

На редовној седници Скупштине клуба, одржаној 16. новембра 1997, једногласно је одлучено да се имену Црвена звезда дода и предратно име, па је данас пун назив клуба Веслачки клуб Црвена звезда - Београд.

Iz Monografije SD 1945-1955

image.thumb.jpeg.a6f80d177d37c1fb27ba3a1630c3866c.jpegimage.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Iz monografije SD 1945-1960

8iGAona.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tri medalje za Zvezdine veslače na BP u Višegradu

Posle prvog takmičarskog dana na Balkanskom prvenstvu u veslanju koje se ove godine održava u Višegradu, takmičari iz Srbije u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji osvojili su čak šest medalja: tri zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu.

Od toga veslači Crvene zvezde učestvovali su u osvajanju tri medalje. Kadetski osmerac Srbije u čijem sastavu su bili i Milan Cvetković i kormilar Kosta Stanisavljević osvojio je srebrnu medalju, juniorski četverac sa našim Predragom Cvetkovićem takođe srebrno odličje, dok je bronza pripala Uni Ilić i Isidori Đurović u juniorskom četvercu skul.

Balkansko prvenstvo u veslanju jedno je od najvećih sportskih događaja u ovoj godini i okupilo je oko 400 takmičara sa Balkana.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Бесплатни веслачки камп ВК Црвена звезда – Завеслај до звезда!

Веслачки клуб Црвена звезда организује традиционалан бесплатан камп – обуку веслања, од 12. до 14. јануара за дечаке и девојчице од 11 до 18 година.

Жеља нашег клуба је да представи деци чаролију веслачког спорта.

Веслање је изузетно по много чему:
Весла се на отвореном – на води, у природи. Међутим, Веслачки клуб Црвена звезда тренинге организује целе године – има веслаоницу, ергометрану (ергометри се зову и „сува весла“, нешто као собно веслање), теретану прилагођену свим узрастима.

Веслање важи за академски спорт и заштитни је знак најпрестижнијих светских универзитета. Због тога веслачи најлакше добијају стипендије за студирање у САД, и имамо заиста много студената на Принстону, Јејлу, Харварду.

На крају, веслање је један од ретких спортова који има доњу а нема горњу старосну границу – то значи да се почиње са минимум 10 година, али врхунски веслач може каријеру почети и у 16, 17 па чак и 20+ година. Зато позивамо све који имају спортски сан, који желе да постану шампиони а разочарали су се или престали да се баве неким другим спортом, да пробају веслање.

Горња граница да се почне веслање не постоји а у свету је изузетно популарно „мастерс“ веслање, са бројним такмичењима, камповима…

Бесплатан веслачки камп за дечаке и девојчице од 11 до 18 година.

Сви полазници имају бесплатне тренинге до краја јануара!

Камп траје од 12. до 14. јануара 2023. године.

Веслачки клуб Црвена звезда, Ада Циганлија 5

Број места ограничен. Обавезна резервација – 063 457 274

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...