Jump to content

Istorija FK u Letnjoj Ligi Sampiona 1971


Recommended Posts

Црвена звезда је у периоду од 1969. до 1973. године учествовала у такмичењу званом "Летња Лига шампиона" у којем су партиципирали сви послератни шампиони тадашње Југославије. Сам шампионат одржан је у периоду паузе националног првенства током јула и августа, а у последњем издању такмичења одиграном 1973. године учествовала је и репрезентација Југославије. Наш тим је био освајач престижног такмичења 1971. године када су у конкурецнији били Хајдук, Војводина, Партизан, Сарајево и Динамо из Загреба. Сам формат је био такав да су екипе играле у систему свако са сваким по један меч.
 
Први дуел наш тим је одиграо против Војводине на гостујућем терену 25. јула, а меч је завршен резултатом 1:1. Пред 12.000 гледалаца једини погодак за наш тим постигао је Драган Џајић. У следећем колу, 29. јула на стадиону ЈНА, Звезда је савладала вечитог ривала са чак 3:1. На утакмици је пристуствовало 25.000 гледалаца, а Црвена звезда је решила питање победника у првом делу игре. Сјајно је наш тим отворио утакмицу поготком у другом минуту, а стрелац је био Станислав Караси у другом минуту. Након тога за наш тим погодили Слободан Јанковић у 12. и Зоран Филиповић у 27. минуту утакмице. У трећем колу Звезда је била боља од још једног великана са Балканског полуострва, а наши тадашњи првотимци су славили над Диманом из Загреба са 4:2. Меч је такође одигран на стадиону ЈНА, а мрежу ривала погађали су Сеад Сушић, Никола Јанковић, Зоран Филиповић и Станислав Караси.
 
У оквиру петог кола црвено-бели су славили над Сарајевом победом од 1:0, а једини погодак за наш тим постигао је Миљан Кери у четвртом минуту сусрета. На последњем мечу, 5. августа 1971. године, у оквиру овог такмичења Црвена звезда је одиграла без голова са Хајдуком као домаћин пред 27.000 гледалаца. После пет одиграних утакмица Звезда је освојила Летњу Лигу шампиона као прва екипа на тебели са укупно осам освојених бодова и на тај начин донела још један трофеј у витрине свог музеја.
 
Табела Летње Лиге шампиона 1971. године:
 
1. Црвена звезда 8 бодова, гол разлика 9:4
2. Хајдук 7 бодова, гол разлика 10:5
3. Сарајево 6 бодова, гол разлика 8:5
4. Војводина 6 бодова, гол разлика 7:6
5. Партизан 3 бода, гол разлика 8:12
6. Динамо 0 бодова, гол разлика 4:14  
 
За Црвену звезду су наступали: Ратомир Дујковић, Милован Ђорић, Петар Кривокућа, Зоран Антонијевић, Владислав Богићевић, Станислав Караси, Зоран Филиповић (5 утакмица), Михаљ Кери, Душан Николић (4 утакмице); Бранко Кленковски, Слободан Јанковић, Сеад Сушић, Бошко Кајганић, Бранко Радовић, Миле Новковић (3 утакмице), Јован Аћимовић (2 утакмице), Драган Џајић, Сава Карапанџић, Никола Јовановић и Александар Панајотовић (1 утакмица).
 
Стрелци: Станислав Караси, Слободан Јанковић и Зоран Филиповић (два гола), Драган Џајић, Сеад Сушић и Михаљ Кери (један гол).

1. коло
25. 07. 1971.

ВОЈВОДИНА - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:1 (1:0)

Нови Сад,
Стадион: Војводине    Гледалаца: 12.000
Судија: Шуперина - Ријека
Стрелци: Леринц у 12. минуту за Војводину а Џајић у 65. минуту за Црвену Звезду.
ВОЈВОДИНА: Ковачевић, Алексић, Земко, Вукашиновић, Брзић, Рутоњски, Леринц, (Милојковић), Перазић, Никезић, (Кустудић),  Радосав, (Цветковић), Ивезић.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић (Кајганић), Ђорић, Кривокућа,( Кленковски), Антонијевић, Богићевић, Кери, Јанковић, Караси (Сушић), Филиповић, Аћимовић, Џајић.

ХАЈДУК - ПАРТИЗАН 2:2 (1:1)

САРАЈЕВО - ДИНАМО 2:0 (0:0)

2. коло
29. 07. 1971.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 3:1 (3:1)


Београд,
Стадион: ЈНА
Судија: Медић - Загреб.
Стрелци: Караси у 2. Јанковић у 12. и Филиповић за Црвену Звезду а Живаљевић у 22. минуту за Партизан.
Искључења: Марић и Вукотић - Партизан, Антонијевић - Црвена Звезда.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић, Ђорић, Кривокућа, Антонијевић, Богићевић, Кленковски, Јанковић, Аћимовић, Филиповић, Караси, Сушић. У другом полувремену играли су и : Никоилић, Новковић, Карапанџић и Кери.
ПАРТИЗАН: Кнежевић, Радаковић, Марић, Пејовић, Пауновић, Антић, Живаљевић, Грубјешић, Бјековић, Вукотић, Ђорђић. У другом полувремену играли су и: Завишић, Смилевски, Оларевић.

ВОЈВОДИНА - ДИНАМО 2:0 (1:0)


ХАЈДУК - САРАЈЕВО 2:2 (1:1)

3. коло
27. 07. и 01. 08. 1971.

САРАЈЕВО - ПАРТИЗАН 3:1 (1:1)

ХАЈДУК - ВОЈВОДИНА 3:0 (1:0)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ДИНАМО 4:2 (2:0)

Београд,
Стадион: ЈНА    Гледалаца : 12.000
Судија: Марјан Рауш - Вараждин
Стрелци: Сушић у 27. Караси у 42. Филиповић у 60. и Јанковић у 68. минуту за Црвену Звезду а Рора у 54. (једанаестерац) и Черчек у 84. минуту за Динамо.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић (Кајганић), Ђорић, Кривокућа, Антонијевић, Богићевић, Кленковски, Јанковић, Караси, Филиповић, Николић, Сушић.
ДИНАМО: Даутбеговић, Рамљак, Грачанин, Пирић, (Кафка), Гуцмиртл, Блашковић, Ф. Мујкић, Лалић, Ренић (Бребер), Рора, Черчек.

4. коло
03. 08. 1971.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - САРАЈЕВО 1:0 (1:0)


Београд,
Стадион: ЈНА   Гледалаца: 15.000
Судија: Марјан Рауш - Вараждин
Стрелац: Кери у 4. минуту.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић (Кајганић), Ђорић, Кривокућа, Радовић, Богићевић, Кери, Новковић, Антонијевић, (Јовановић), Филиповић, (Панајотовић), Николић, Караси.
САРАЈЕВО:Муфтић, Фазлагић, Музуровић, Јасенковић, Вујовић, Бајић, Шаран, Антић, (Шљиво), Мусемић, Симић, (Харамбашић), Мушовић.

ДИНАМО - ХАЈДУК 1:3 (1:2)

ВОЈВОДИНА - ПАРТИЗАН 3:1 (2:0)

5. коло
05. 08. 1971.

ХАЈДУК - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:0

Сплит,
Стадион: Под Марјаном    Гледалаца: 27.000
Судија: Радуновић - Титоград
ХАЈДУК: Вукчевић, Џони, Глујић, Хлевњак (Смолчић), Холцер, Бољат, Бошковић, Јованић, (Мужинић), Надовеза, Једрковић, Павлица (Жутелија).
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић, Ђорић, Кривокућа, Радовић, Богићевић, Кери, Новковић, Антонијевић, Филиповић, Николић, Караси.

ПАРТИЗАН - ДИНАМО 3:1 (0:1)

САРАЈЕВО - ВОЈВОДИНА 1:1 (0:0)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...