Jump to content

Историја ФК у летњој Лиги Шампиона 1971


Recommended Posts

Црвена звезда је у периоду од 1969. до 1973. године учествовала у такмичењу званом "Летња Лига шампиона" у којем су партиципирали сви послератни шампиони тадашње Југославије. Сам шампионат одржан је у периоду паузе националног првенства током јула и августа, а у последњем издању такмичења одиграном 1973. године учествовала је и репрезентација Југославије. Наш тим је био освајач престижног такмичења 1971. године када су у конкурецнији били Хајдук, Војводина, Партизан, Сарајево и Динамо из Загреба. Сам формат је био такав да су екипе играле у систему свако са сваким по један меч.
 
Први дуел наш тим је одиграо против Војводине на гостујућем терену 25. јула, а меч је завршен резултатом 1:1. Пред 12.000 гледалаца једини погодак за наш тим постигао је Драган Џајић. У следећем колу, 29. јула на стадиону ЈНА, Звезда је савладала вечитог ривала са чак 3:1. На утакмици је пристуствовало 25.000 гледалаца, а Црвена звезда је решила питање победника у првом делу игре. Сјајно је наш тим отворио утакмицу поготком у другом минуту, а стрелац је био Станислав Караси у другом минуту. Након тога за наш тим погодили Слободан Јанковић у 12. и Зоран Филиповић у 27. минуту утакмице. У трећем колу Звезда је била боља од још једног великана са Балканског полуострва, а наши тадашњи првотимци су славили над Диманом из Загреба са 4:2. Меч је такође одигран на стадиону ЈНА, а мрежу ривала погађали су Сеад Сушић, Никола Јанковић, Зоран Филиповић и Станислав Караси.
 
У оквиру петог кола црвено-бели су славили над Сарајевом победом од 1:0, а једини погодак за наш тим постигао је Миљан Кери у четвртом минуту сусрета. На последњем мечу, 5. августа 1971. године, у оквиру овог такмичења Црвена звезда је одиграла без голова са Хајдуком као домаћин пред 27.000 гледалаца. После пет одиграних утакмица Звезда је освојила Летњу Лигу шампиона као прва екипа на тебели са укупно осам освојених бодова и на тај начин донела још један трофеј у витрине свог музеја.
 
Табела Летње Лиге шампиона 1971. године:
 
1. Црвена звезда 8 бодова, гол разлика 9:4
2. Хајдук 7 бодова, гол разлика 10:5
3. Сарајево 6 бодова, гол разлика 8:5
4. Војводина 6 бодова, гол разлика 7:6
5. Партизан 3 бода, гол разлика 8:12
6. Динамо 0 бодова, гол разлика 4:14  
 
За Црвену звезду су наступали: Ратомир Дујковић, Милован Ђорић, Петар Кривокућа, Зоран Антонијевић, Владислав Богићевић, Станислав Караси, Зоран Филиповић (5 утакмица), Михаљ Кери, Душан Николић (4 утакмице); Бранко Кленковски, Слободан Јанковић, Сеад Сушић, Бошко Кајганић, Бранко Радовић, Миле Новковић (3 утакмице), Јован Аћимовић (2 утакмице), Драган Џајић, Сава Карапанџић, Никола Јовановић и Александар Панајотовић (1 утакмица).
 
Стрелци: Станислав Караси, Слободан Јанковић и Зоран Филиповић (два гола), Драган Џајић, Сеад Сушић и Михаљ Кери (један гол).

1. коло
25. 07. 1971.

ВОЈВОДИНА - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:1 (1:0)

Нови Сад,
Стадион: Војводине    Гледалаца: 12.000
Судија: Шуперина - Ријека
Стрелци: Леринц у 12. минуту за Војводину а Џајић у 65. минуту за Црвену Звезду.
ВОЈВОДИНА: Ковачевић, Алексић, Земко, Вукашиновић, Брзић, Рутоњски, Леринц, (Милојковић), Перазић, Никезић, (Кустудић),  Радосав, (Цветковић), Ивезић.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић (Кајганић), Ђорић, Кривокућа,( Кленковски), Антонијевић, Богићевић, Кери, Јанковић, Караси (Сушић), Филиповић, Аћимовић, Џајић.

ХАЈДУК - ПАРТИЗАН 2:2 (1:1)

САРАЈЕВО - ДИНАМО 2:0 (0:0)

2. коло
29. 07. 1971.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 3:1 (3:1)


Београд,
Стадион: ЈНА
Судија: Медић - Загреб.
Стрелци: Караси у 2. Јанковић у 12. и Филиповић за Црвену Звезду а Живаљевић у 22. минуту за Партизан.
Искључења: Марић и Вукотић - Партизан, Антонијевић - Црвена Звезда.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић, Ђорић, Кривокућа, Антонијевић, Богићевић, Кленковски, Јанковић, Аћимовић, Филиповић, Караси, Сушић. У другом полувремену играли су и : Никоилић, Новковић, Карапанџић и Кери.
ПАРТИЗАН: Кнежевић, Радаковић, Марић, Пејовић, Пауновић, Антић, Живаљевић, Грубјешић, Бјековић, Вукотић, Ђорђић. У другом полувремену играли су и: Завишић, Смилевски, Оларевић.

ВОЈВОДИНА - ДИНАМО 2:0 (1:0)


ХАЈДУК - САРАЈЕВО 2:2 (1:1)

3. коло
27. 07. и 01. 08. 1971.

САРАЈЕВО - ПАРТИЗАН 3:1 (1:1)

ХАЈДУК - ВОЈВОДИНА 3:0 (1:0)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ДИНАМО 4:2 (2:0)

Београд,
Стадион: ЈНА    Гледалаца : 12.000
Судија: Марјан Рауш - Вараждин
Стрелци: Сушић у 27. Караси у 42. Филиповић у 60. и Јанковић у 68. минуту за Црвену Звезду а Рора у 54. (једанаестерац) и Черчек у 84. минуту за Динамо.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић (Кајганић), Ђорић, Кривокућа, Антонијевић, Богићевић, Кленковски, Јанковић, Караси, Филиповић, Николић, Сушић.
ДИНАМО: Даутбеговић, Рамљак, Грачанин, Пирић, (Кафка), Гуцмиртл, Блашковић, Ф. Мујкић, Лалић, Ренић (Бребер), Рора, Черчек.

4. коло
03. 08. 1971.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - САРАЈЕВО 1:0 (1:0)


Београд,
Стадион: ЈНА   Гледалаца: 15.000
Судија: Марјан Рауш - Вараждин
Стрелац: Кери у 4. минуту.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић (Кајганић), Ђорић, Кривокућа, Радовић, Богићевић, Кери, Новковић, Антонијевић, (Јовановић), Филиповић, (Панајотовић), Николић, Караси.
САРАЈЕВО:Муфтић, Фазлагић, Музуровић, Јасенковић, Вујовић, Бајић, Шаран, Антић, (Шљиво), Мусемић, Симић, (Харамбашић), Мушовић.

ДИНАМО - ХАЈДУК 1:3 (1:2)

ВОЈВОДИНА - ПАРТИЗАН 3:1 (2:0)

5. коло
05. 08. 1971.

ХАЈДУК - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:0

Сплит,
Стадион: Под Марјаном    Гледалаца: 27.000
Судија: Радуновић - Титоград
ХАЈДУК: Вукчевић, Џони, Глујић, Хлевњак (Смолчић), Холцер, Бољат, Бошковић, Јованић, (Мужинић), Надовеза, Једрковић, Павлица (Жутелија).
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић, Ђорић, Кривокућа, Радовић, Богићевић, Кери, Новковић, Антонијевић, Филиповић, Николић, Караси.

ПАРТИЗАН - ДИНАМО 3:1 (0:1)

САРАЈЕВО - ВОЈВОДИНА 1:1 (0:0)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Priče o Zvezdinim trofejima: Letnja Liga šampiona 1971.

Crvena zvezda je tokom svoje bogate istorije osvojila brojne trofeje kojima je ukrasila vitrine crveno-belog muzeja, a donosimo vam priču o trofeju "Letnja Liga šampiona" koji je naš tim osvojio davne 1971. godine.
G6k8lQD.jpg

 

Crvena zvezda je u periodu od 1969. do 1973. godine učestvovala u takmičenju zvanom "Letnja Liga šampiona" u kojem su participirali svi posleratni šampioni tadašnje Jugoslavije. Sam šampionat održan je u periodu pauze nacionalnog prvenstva tokom jula i avgusta, a u poslednjem izdanju takmičenja odigranom 1973. godine učestvovala je i reprezentacija Jugoslavije. Naš tim je bio osvajač prestižnog takmičenja 1971. godine kada su u konkurecniji bili Hajduk, Vojvodina, Partizan, Sarajevo i Dinamo iz Zagreba. Sam format je bio takav da su ekipe igrale u sistemu svako sa svakim po jedan meč.
 
Prvi duel naš tim je odigrao protiv Vojvodine na gostujućem terenu 25. jula, a meč je završen rezultatom 1:1. Pred 12.000 gledalaca jedini pogodak za naš tim postigao je Dragan Džajić. U sledećem kolu, 29. jula na stadionu JNA, Zvezda je savladala večitog rivala sa čak 3:1. Na utakmici je pristustvovalo 25.000 gledalaca, a Crvena zvezda je rešila pitanje pobednika u prvom delu igre. Sjajno je naš tim otvorio utakmicu pogotkom u drugom minutu, a strelac je bio Stanislav Karasi u drugom minutu. Nakon toga za naš tim pogodili Slobodan Janković u 12. i Zoran Filipović u 27. minutu utakmice. U trećem kolu Zvezda je bila bolja od još jednog velikana sa Balkanskog poluostrva, a naši tadašnji prvotimci su slavili nad Dimanom iz Zagreba sa 4:2. Meč je takođe odigran na stadionu JNA, a mrežu rivala pogađali su Sead Sušić, Nikola Janković, Zoran Filipović i Stanislav Karasi.
 
U okviru petog kola crveno-beli su slavili nad Sarajevom pobedom od 1:0, a jedini pogodak za naš tim postigao je Miljan Keri u četvrtom minutu susreta. Na poslednjem meču, 5. avgusta 1971. godine, u okviru ovog takmičenja Crvena zvezda je odigrala bez golova sa Hajdukom kao domaćin pred 27.000 gledalaca. Posle pet odigranih utakmica Zvezda je osvojila Letnju Ligu šampiona kao prva ekipa na tebeli sa ukupno osam osvojenih bodova i na taj način donela još jedan trofej u vitrine svog muzeja.
 
Tabela Letnje Lige šampiona 1971. godine:
 
1. Crvena zvezda 8 bodova, gol razlika 9:4
2. Hajduk 7 bodova, gol razlika 10:5
3. Sarajevo 6 bodova, gol razlika 8:5
4. Vojvodina 6 bodova, gol razlika 7:6
5. Partizan 3 boda, gol razlika 8:12
6. Dinamo 0 bodova, gol razlika 4:14  
 
Za Crvenu zvezdu su nastupali: Ratomir Dujković, Milovan Đorić, Petar Krivokuća, Zoran Antonijević, Vladislav Bogićević, Stanislav Karasi, Zoran Filipović (5 utakmica), Mihalj Keri, Dušan Nikolić (4 utakmice); Branko Klenkovski, Slobodan Janković, Sead Sušić, Boško Kajganić, Branko Radović, Mile Novković (3 utakmice), Jovan Aćimović (2 utakmice), Dragan Džajić, Sava Karapandžić, Nikola Jovanović i Aleksandar Panajotović (1 utakmica).
 
Strelci: Stanislav Karasi, Slobodan Janković i Zoran Filipović (dva gola), Dragan Džajić, Sead Sušić i Mihalj Keri (jedan gol).
Link to comment
Share on other sites

  • Lokalac changed the title to Историја ФК у летњој Лиги Шампиона 1971
  • 2 weeks later...

Ovo tek sad vidim

On 25.12.2022. at 11:17, Goran137 said:

Priče o Zvezdinim trofejima: Letnja Liga šampiona 1971.

Crvena zvezda je tokom svoje bogate istorije osvojila brojne trofeje kojima je ukrasila vitrine crveno-belog muzeja, a donosimo vam priču o trofeju "Letnja Liga šampiona" koji je naš tim osvojio davne 1971. godine.
G6k8lQD.jpg

 

Crvena zvezda je u periodu od 1969. do 1973. godine učestvovala u takmičenju zvanom "Letnja Liga šampiona" u kojem su participirali svi posleratni šampioni tadašnje Jugoslavije. Sam šampionat održan je u periodu pauze nacionalnog prvenstva tokom jula i avgusta, a u poslednjem izdanju takmičenja odigranom 1973. godine učestvovala je i reprezentacija Jugoslavije. Naš tim je bio osvajač prestižnog takmičenja 1971. godine kada su u konkurecniji bili Hajduk, Vojvodina, Partizan, Sarajevo i Dinamo iz Zagreba. Sam format je bio takav da su ekipe igrale u sistemu svako sa svakim po jedan meč.
 
Prvi duel naš tim je odigrao protiv Vojvodine na gostujućem terenu 25. jula, a meč je završen rezultatom 1:1. Pred 12.000 gledalaca jedini pogodak za naš tim postigao je Dragan Džajić. U sledećem kolu, 29. jula na stadionu JNA, Zvezda je savladala večitog rivala sa čak 3:1. Na utakmici je pristustvovalo 25.000 gledalaca, a Crvena zvezda je rešila pitanje pobednika u prvom delu igre. Sjajno je naš tim otvorio utakmicu pogotkom u drugom minutu, a strelac je bio Stanislav Karasi u drugom minutu. Nakon toga za naš tim pogodili Slobodan Janković u 12. i Zoran Filipović u 27. minutu utakmice. U trećem kolu Zvezda je bila bolja od još jednog velikana sa Balkanskog poluostrva, a naši tadašnji prvotimci su slavili nad Dimanom iz Zagreba sa 4:2. Meč je takođe odigran na stadionu JNA, a mrežu rivala pogađali su Sead Sušić, Nikola Janković, Zoran Filipović i Stanislav Karasi.
 
U okviru petog kola crveno-beli su slavili nad Sarajevom pobedom od 1:0, a jedini pogodak za naš tim postigao je Miljan Keri u četvrtom minutu susreta. Na poslednjem meču, 5. avgusta 1971. godine, u okviru ovog takmičenja Crvena zvezda je odigrala bez golova sa Hajdukom kao domaćin pred 27.000 gledalaca. Posle pet odigranih utakmica Zvezda je osvojila Letnju Ligu šampiona kao prva ekipa na tebeli sa ukupno osam osvojenih bodova i na taj način donela još jedan trofej u vitrine svog muzeja.
 
Tabela Letnje Lige šampiona 1971. godine:
 
1. Crvena zvezda 8 bodova, gol razlika 9:4
2. Hajduk 7 bodova, gol razlika 10:5
3. Sarajevo 6 bodova, gol razlika 8:5
4. Vojvodina 6 bodova, gol razlika 7:6
5. Partizan 3 boda, gol razlika 8:12
6. Dinamo 0 bodova, gol razlika 4:14  
 
Za Crvenu zvezdu su nastupali: Ratomir Dujković, Milovan Đorić, Petar Krivokuća, Zoran Antonijević, Vladislav Bogićević, Stanislav Karasi, Zoran Filipović (5 utakmica), Mihalj Keri, Dušan Nikolić (4 utakmice); Branko Klenkovski, Slobodan Janković, Sead Sušić, Boško Kajganić, Branko Radović, Mile Novković (3 utakmice), Jovan Aćimović (2 utakmice), Dragan Džajić, Sava Karapandžić, Nikola Jovanović i Aleksandar Panajotović (1 utakmica).
 
Strelci: Stanislav Karasi, Slobodan Janković i Zoran Filipović (dva gola), Dragan Džajić, Sead Sušić i Mihalj Keri (jedan gol).

Ovo tek sad vidim , jese zna ko je ovo organizovao? Mislim da li je bilo u organizaciji FSJ, pošto one 90-ih je organizivao RTS

Link to comment
Share on other sites

Posted (измењено)
On 1/5/2023 at 4:38 PM, Бели вук said:

Ovo tek sad vidim

Ovo tek sad vidim , jese zna ko je ovo organizovao? Mislim da li je bilo u organizaciji FSJ, pošto one 90-ih je organizivao RTS

Naravno, organizovano je od Udruzenja klubova Prve Lige uz pomoc FSJ, znaci zvanicno takmicenje, dok su one tv lige sampiona iz 90-tih bile revijalna takmicenja u organizaciji RTS-a.

xYGKg8o.jpg

Edited by Goran137
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...