Jump to content

Уколико имате проблем са отварањем тема након апдејта сервера и форума, пробајте да промените на неку другу тему на дну форума, па се касније пробајте вратити на ову главну, јер ће до тада можда већ бити поправљено све.

ДоброЗнај

МЦЗ интервју: Јован Станковић

Recommended Posts

Нови тренер омладинаца, некада сјајно лево крило и миљеник навијача, како Делија тако и оних на Балеарским Острвима. Играч који је увео Мајорку у шпанску Примеру и у Лигу Шампиона и човек који је проглашен најбољим играчем у историји клуба у којем је светску славу стекао и Самјуел Ето, као и члан наше репрезентације која је на ЕП 2000 у Белгији и Холандији играла четвртфинале. Наша редакција је имала ту част и задовољство да разговара са Звездином легендом – Јованом Локијем Станковићем који је љубазно, учтиво и опширно одговарао на сва наша питања. Надамо се да ћете уживати у овом интервјуу. Ми свакако јесмо.

МЦЗ: Како памтите своје фудбалске почетке у Радничком из Пирота? Да ли их се сећате уопште?

ЈС: Наравно. Почео сам да тренирам са 9 година у пионирима и увек сам играо за старије селекције а дебитовао сам за први тим Радничког већ са неких 15 ипо – 16 година. Био је то прелазни период за Раднички, веома тежак јер се растурала тадашња СФРЈ, па нам се дешавало и да играмо у Гњилану пред 200 наоружаних полицајаца, а без навијача. И поред свега тога, био сам клинац који је имао циљ. Трудио сам се да гледам само зелену траву, лопту, противнике и да играм фудбал.

МЦЗ: А град Пирот? Је ли тешко доћи из мале средине и успети?

ЈС: Пирот је фудбалски град. Прошло је доста играча кроз Раднички. У, условно речено, скорије време, то су били Јестровић и Кежман, а нешто раније Свилар и Мјалковић. Клуб има традицију, иако када сам ја играо услови су били доста тешки због ситуације у земљи. Ипак из Пирота сам дошао у Звезду као један од најталентованијих играча треће лиге, Раднички ми је то омогућио.

МЦЗ: Како је изгледао Ваш долазак у Звезду?

ЈС: Било је то ’92. године након освајања Светског купа и одласка малтене свих играча из те генерације, па је клуб био у таквој ситуацији да мора да прави нови тим. Земља је била под ембаргом, па је то био можда и најтежи период у историји Звезде.

МЦЗ: Мислите ли да је било теже него данас?

Јесте јер нисмо имали могућност играња интернационалних утакмица. За три ипо године, одиграо сам једну утакмицу у дресу Црвене звезде, и то је био пријатељски меч против Олимпијакоса. Нису нам дозвољавали да играмо ниједан европски куп. И утакмица против Сампдорије је одиграна у Софији што довољно говори.

МЦЗ: И Дејан Рамбо Петковић је играо са Вама у генерацији. Како је изгледало играти са њим?

ЈС: Да, мислим да смо чак и истовремено дошли у Звезду. Он је дошао из Ниша, а ја из Пирота, међутим он је био готов играч јер је већ дебитовао у првој лиги, а ја сам дошао на пробу и морао сам да се доказујем.

МЦЗ: Јесте ли у контакту данас?

Не, нажалост живот нас је одвео различитим путевима. И он је играо у Шпанији као и ја, мада он нешто краће… Када се видимо, поздравимо се и испричамо, наравно.

МЦЗ: Каква је била атмосфера тада у екипи?

ЈС: Дошли смо у време када је Звезда била првак Европе и света. Да ми је неко рекао да дођем пешке из Пирота ја бих то и урадио. А то није само са мном био случај. Само име Црвене звезде је било, не само код нас већ и широм света, бренд . Мислим да су и остали играчи исто тако били задовољни самом чињеницом да играју за Црвену звезду и и да могу да истрче пред навијаче, тако да је добра атмосфера дошла природно са тиме.

МЦЗ: Какав је осећај као бити самостални тренер први пут…?

ЈС: Ја сам у овом послу већ 2-3 године. Био сам и у Беира – Мару и у једном трећелигашу, али да, увек сам био други тренер. Ово ми је први пут да самостално водим екипу, али имам доста искуства јер имам и доста пријатеља у тренерском послу, тако да сам увек био крај терена и то ми је, такорећи, животно опредељење.

МЦЗ: Колико је било тешко донети такву одлуку и посветити се тренерском послу?

- Након завршетка каријере сам одморио једно 4 – 5 година, тако да сам имао времена да разбистрим мисли. Фудбалери, након окончања каријере , као млади људи морају да се пронађу у даљем животу. Понављам, мало сам одморио и пре 2 године сам почео да радим као тренер, тако да снаге имам довољно и сматрам да сам се пронашао у овом послу.

МЦЗ: Проглашени сте најбољим странцем у историји Мајорке…

ЈС: Па добро, то је велико признање, с’ обзиром да су у клубу били и Семјуел Ето и Лео Франко и многа друга велика имена, заиста. Прве две – три године, када, додуше, није играо Сами Ето, направили смо велики успех ушавши у три велика финала и успевши да освојимо Суперкуп. Ја сам, у тим мечевима, био један од протагониста при постизању голова па сам био и омиљен међунавијачима и то је, свакако, допринело томе. Играли смо финале Купа Купова са Лациом као и финале купа Краља против Барселоне, а Суперкуп смо освојили. Сада је већ шеснаеста година за редом како је Мајорка прволигаш, и то је први пут у историји клуба да се направи такав резултат.

МЦЗ: Много великих утакмица, да ли бисте могли да издвојите међу њима неку која вам је остала у сећању?

Од тимских мечева издвојио бих баш та финала против Барселоне и против Лација, док ми је у сећању и репрезентативна утакмица против Хрватске овде на Маракани јер је била доста емотивна. То је уједно и био први дуел две селекције након распада Југославије.

МЦЗ: Када смо већ код репрезентације, да ли мислите да је Ваша генерација могла да направи можда неки већи резултат?

ЈС: Лично мислим да је био велики успех играти са именима каква су Савићевић, Мијатовић, Михајловић, Стојковић, Деки Станковић, Ђукић, Саво Милошевић, Ђукиђ и остали. Сам позив у такву репрезентацију и бити у стартних 11 играча за мене је заиста био велики успех. Имали смо ту несрећу да у четвртфиналу налетимо на страшну Холандију против које смо играли у Ротердаму и изгубили са 6:1. Мало смо и подлегли притиску јер је атмосфера била паклена, било је 70.000 људи и, буквално, нисмо међусобно могли да разговарамо од бубњева, па је и резултат мало нереалан, али добро… Можда би прошли да нам се пала нека друга репрезентација.

МЦЗ: Шта је по Вама потребно да Звездина школа поново почне да избацује талентоване клинце?

ЈС: Добро, ја сам годину дана овде и то је релативно мало, али знам како се то ради у иностранству. Мора, као и у сваком послу, да постоји план рада. И то не на шест и месеци или годину дана, већ дугорочно. То је, по мени, потребно сваком клубу, а тако нешто код нас у Србији не постоји. Можда је то и разлог што у последње време не излази толико талената и немамо толико нападача и везних играча као раније, већ највише избацујемо бекове и центархалфове и задње везне, док то није била карактеристика раније у репрезентацији.

МЦЗ: Играли сте против много великих играча. Против ког од њих је било најтеже играти и да ли је уопште могуће издвојити неког?

ЈС: Уф, има их много. Играо сам и против Салгада и против Резингера и против Пужола док је још био клинац и играо десног бека… Заиста много квалитетних играча, али је интересантно да ми није било тешко против таквих играча, већ против неких ,,непознатих“ да тако кажем. На пример, када смо играли против Рекреатива имали су Манола у саставу који је био брз као метак, јак и баш је било тешко играти против њега. Такође, памтим и Искиерда из Осасуне. Паклен играч. Када би се залепио било га је немогуће отрести. Ето, мало звучи контрадикторно, али било ми је незгодније против њих него против звезда попут Салгада и осталих. Маноло и Искиердо су били млади и жељни доказивања, док си против нешто познатијих играча могао боље да се припремиш јер си знао све о њима.

МЦЗ: Не могу да не питам. Какав је био Роналдо Луис Назарио да Лима?

(Смех) Играч какав се рађа једном у 100 година. Био је квалитетан и кад прими лопту у игри 1:1 а и умео је да тражи лопту у простору. Умео је да игра и главом. Све је могао. Мислим да је мало погрешио када је отишао у Италију јер му је тамошњи фудбал мање одговарао него онај који се игра у Шпанији где је постизао по тридесетак голова у сезони, док се у Италији играо нешто затворенији и дефанзивнији, дакле чвршћи фудбал.

МЦЗ: Одакле Вам надимак Локи?

ЈС: По куму из Пирота. Звао се исто Јован, а надимак му је био Лола па одатле Локи. Носим његово име и надимак.

МЦЗ: Да ли је тачно да је у Шпанији постојало вино са Вашим ликом?

ЈС: Ма не… Смех. То је било у Мајорци у клубу. Они су тамо имали продавницу сувенира где су продавали све и свашта, па је постојало и вино са сликама играча на етикети.

МЦЗ: Да ли су слике свих играча биле на тим етикетама?

ЈС: Не. Само 2-3 одређена играча. Али они су имали баш свашта у тој продавници сувенира, па су тако постојали и телефони играчке са ликовима играча и разне друге ситнице.

МЦЗ: Може ли Звездин маркетинг да научи нешто од шпанског? Да препоручимо Броћу…

Ја се у то не разумем, али сигурно да може. Они су за то мајстори. Тамо нема особе на стадиону да нема неку ситницу, обележје или шал.

МЦЗ: Јесте ли гледали утакмицу против Нафтана и какав је Ваш утисак?

ЈС: Јесам, наравно. Па добро, млади играчи су у екипи и нормално је да има осцилација у игри. Ниједна грешка није страшна ако извучеш поуку. Момци су повели 3:0 и играли добро, изашли у другом полувремену са ставом да ће им дати још 3-4 комада, али једна грешка, једно опуштање, само мало, је преокренуло ток утакмице. Тако то иде. Противник је добио крила и уместо да буде 5 или 6 нула, било је шта је било. Али добро, битна је победа иако смо мало платили данак неискуству. Ипак, мени се свиђа чињеница да је Звезда дала шансу младим играчима. Мислим да сваки омладински погон може да да једног или два играча. Сваки. Само им треба пружити шансу.

МЦЗ: За крај шта можете да поручите нашим читаоцима и навијачима?

ЈС: Да остану најбољи и верни клубу. Навијачи су оно што највише значи и вреди једној екипи, а клуб без навијача није ништа. Као што каже Љуба Тадић ,,Један клуб вреди онолико колико вреде његови навијачи.“

  • Палац горе 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Гост
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...