Jump to content

Страни језици

Recommended Posts

1 минут раније, keyser_soze said:

Nego evo sad jedno pitanje 

S obzirom na to da sam prosao davno osnovni kurs italijanskog ( znam da citam sa izgovorom i nekih reci se secam ) a ako krenem da obnavljam priseticu se jos dosta toga , e sad pitanje je kako da se pokrenem i odakle da krenem ( program,sajt itd ) neki predlog ..ako vec imam nesto malo znanja

A ionako cu u Italiju na god.odmor pa eto malo da koristim :) 

Људи обично почињу са Duolingom, чији ја нисам фан...али пробај.

A овдје имате материјала колико хоћете, што за италијански, што за све друге језике(подијељено по језику):

https://www.reddit.com/r/languagelearning/comments/5grr6e/language_learning_resources_900_gb_and_much_more/

Tako je, najteže je dostići izgovor što se kasnije počne, ali se mogu imati problemi i sa drugim stvarima. Naravno, niko ne kaže da je nemoguće savladati strani jezik nakon određenog doba. 

Nije to ništa čudno, ioako nam sa vremenom izumiru nervne ćelije ?

7 минута раније, Saluki said:

Људи обично почињу са Duolingom, чији ја нисам фан...али пробај.

A овдје имате материјала колико хоћете, што за италијански, што за све друге језике(подијељено по језику):

https://www.reddit.com/r/languagelearning/comments/5grr6e/language_learning_resources_900_gb_and_much_more/

Jel ima nesto bre na srpskom :) 

@RASMC Meni izgovor najmanji problem :) ..Ali ostalo ..Poceo da razmisljam da nemam zicu za jezike ..Ali verovatno je to sto previse razsmiljam da sve bude bez greske a kad  bi poceo da pricam kao neki sto kazu da "znaju"" ihhaaaa

19 минута раније, keyser_soze said:

Jel ima nesto bre na srpskom :) 

@RASMC Meni izgovor najmanji problem :) ..Ali ostalo ..Poceo da razmisljam da nemam zicu za jezike ..Ali verovatno je to sto previse razsmiljam da sve bude bez greske a kad  bi poceo da pricam kao neki sto kazu da "znaju"" ihhaaaa

Mozes odavde da skines Asimil novi italijanski bez muke (na srpskom), a na pirate bay da skines audio. Ovdje: https://www.scribd.com/document/336990381/Assimil-Novi-Italijanski-Bez-Muke-1 i ovdje: https://thepiratebay3.org/?url=https://tpbship.org/torrent/7293074/Assimil_Italian_With_Ease_PDF___MP3. Ako te smara, mozes i da kupis sve na Kupindo.

Malo kasnije cu napisati opsirnije o programu koji ne najpopularniji medju onima koji uce strane jezike.

1 минут раније, Saluki said:

Mozes odavde da skines Asimil novi italijanski bez muke (na srpskom), a na pirate bay da skines audio. Ovdje: https://www.scribd.com/document/336990381/Assimil-Novi-Italijanski-Bez-Muke-1 i ovdje: https://thepiratebay3.org/?url=https://tpbship.org/torrent/7293074/Assimil_Italian_With_Ease_PDF___MP3. Ako te smara, mozes i da kupis sve na Kupindo.

Malo kasnije cu napisati opsirnije o programu koji ne najpopularniji medju onima koji uce strane jezike.

Ma imam ja knjige italijanskog sa Kolarca al tu je audio bio na kasetama , pa sad zamisli kad je to bilo :) ( zlatno doba Berluskonijevih kanala koji su mi bili stalno ukljuceni pa se pratilo ) a imam jos jednu knjigu za ucenje ...Probacu da skinem ovo sto si mi preporucila 

1 минут раније, keyser_soze said:

Ma imam ja knjige italijanskog sa Kolarca al tu je audio bio na kasetama , pa sad zamisli kad je to bilo :) ( zlatno doba Berluskonijevih kanala koji su mi bili stalno ukljuceni pa se pratilo ) a imam jos jednu knjigu za ucenje ...Probacu da skinem ovo sto si mi preporucila 

Ово што сам ја поставила је најбоље за почетнике...

Engleski picim ko srpski, koristim ga cesto i na poslu, ucio sam ruski, nemacki i francuski (najruzniji jezik na svetu), znam od svakog neku osnovnu komunikaciju, ne previse, isto i sa spanskim, mada sam to vise sam ucio nego kroz neke casove... A najveca zal je za italijanskim, meni najlepsi jezik za slusanje. 

10 минута раније, Mazzan said:

Engleski picim ko srpski, koristim ga cesto i na poslu, ucio sam ruski, nemacki i francuski (najruzniji jezik na svetu), znam od svakog neku osnovnu komunikaciju, ne previse, isto i sa spanskim, mada sam to vise sam ucio nego kroz neke casove... A najveca zal je za italijanskim, meni najlepsi jezik za slusanje. 

Macan, devi sapere che sei un grande coglione. 

Posted (измењено)
56 минута раније, keyser_soze said:

nesto ovaj torent nece da otvori 

A i ovo prvo osim registracije mi trazi broj kartice itd

Ja bih ti poslala PDF...ali ne mogu ovdje da uploadujem, jedino mejl da mi posaljes. A sto se tice torenta...nadam se da znas da moras da skines utorrent https://www.utorrent.com/downloads da bi otvorio torent.

Asimil je program ucenja kroz "asimilaciju", dakle, bez muke. Sastoji se od (najcesce) 100 lekcija kratkih dijaloga sa kratkim gramatickim objasnjenjima. Tece u dvije faze: pasivna i aktivna. Pasivna faza traje do 50. lekcije i podrazumijeva da prvo poslusas audio te lekcije, makar nista ne razumio. Nakon toga, slusas audio i citas prevod. Sljedece je da slusas audio i citas tekst na stranom jeziku. Na kraju, slusas audio i ponavljas posle svake recenice. Ne opterecujes se time da li si zapamtio rijeci- to dolazi nakon pasivne faze. Dakle, od 50. lekcije ostatak od 50. lekcija nastavljas pasivno, ali takodje kreces od 1.lekcije aktivno, citas tekst i pokusavas da zapamtis sto vise rijeci i da ponavljas ono sto izgovaraju. Sve to treba da traje ne vise od pola sata dnevno.

Imam i za francuski Asimil, mogu da posaljem Medu ako hoce na mejl...

Edited by Saluki

Енглески веома добро и мало Руског... Учио немачки у средњој 4 године али ми је тотално одбојан тако да после десетак и кусур година сада не знам да бекнем :D

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Engleski znam, mada bih trebao da naucim i Nemacki cisto ako ne daj Boze bude zatrebalo zapaliti preko zbog posla. Inace taj Nemacki sam ucio jedno kratko vreme, koliko je to ruzan jezik, za nepoverovati, toliko je grub jezik da oni kad i izjavljuju ljubav to deluje kao da se svadjaju.... 

Што се тиче енглеског, не могу рећи да говорим перфектно, имам В2 сертификат, али након тога сам надоградио знање у значајној мери, и достигао сам ниво који тешко да ћу даље унапредити. Руски говорим доста добро, учио сам у гимназији 4 године, чак писао и матурски рад на руском језику, наставио са приватним часовима, а и данас сам окружен Русима на послу, тако да је неизбежно да га свакодневно користим. Притом слушам руску музику, гледам руске филмове, серије, гледам утакмице са руским коментатором, доста помаже. Познајем и основе шпанског језика, умем да се споразумем, додуше имам јако сиромашан фонд речи, боље разумем, него што могу да се изразим. Не умем да га пишем :es9htx:

Posted (измењено)
4 hours ago, Tipsa91 said:

Што се тиче енглеског, не могу рећи да говорим перфектно, имам В2 сертификат, али након тога сам надоградио знање у значајној мери, и достигао сам ниво који тешко да ћу даље унапредити. Руски говорим доста добро, учио сам у гимназији 4 године, чак писао и матурски рад на руском језику, наставио са приватним часовима, а и данас сам окружен Русима на послу, тако да је неизбежно да га свакодневно користим. Притом слушам руску музику, гледам руске филмове, серије, гледам утакмице са руским коментатором, доста помаже. Познајем и основе шпанског језика, умем да се споразумем, додуше имам јако сиромашан фонд речи, боље разумем, него што могу да се изразим. Не умем да га пишем :es9htx:

Зто очень хорошо что ты говоришь по-русски...К сожаленнию, я только немножко говорю по-русски...но начала изучать зтот красивый язык два месяцев назад, потому что мне хотелось читать российскаю литературу в оригинале.

En cuanto a español, todos los serbios conocen este idioma pasivamente, gracias a las telenovelas :). Asi que, es muy facil a aprender...y no tenemos los problemas de pronunciación. Un buen ejemplo es el nuestro antiguo portero Marko Dmitrovic, quien consegui aprender el idioma dentro de poco tiempo.

Edited by Saluki

Posted (измењено)
51 минута раније, Saluki said:

Зто очень хорошо что ты говоришь по-русски...К сожаленнию, я только немножко говорю по-русски...но начала изучать зтот красивый язык два месяцев назад, потому что мне хотелось читать российскаю литературу в оригинале.

En cuanto a español, todos los serbios conocen este idioma pasivamente, gracias a las telenovelas :). Asi que, es muy facil a aprender...y no tenemos los problemas de pronunciación. Un buen ejemplo es el nuestro antiguo portero Marko Dmitrovic, quien consegui aprender el idioma dentro de poco tiempo.

Не замери, али пошто често приметим такве ствари, обично и скренем пажњу, јаче је од мене. Имаш једну грешку, наиме пише се "российскую". Цепидлака сам, знам. :es9htx: Иначе, Руси праве разлику између термина российская и русская литература. Ти си вероватно имала у виду ову другу, иако бих ти ја препоручио једног сјајног писца који се сврстава у ову прву групу аутора. И да, све похвале за знање руског.

Гледао сам већ овај клип Марка Дмитровића, одушевио ме дечко како са лакоћом изговара.

Edited by Tipsa91

9 минута раније, Tipsa91 said:

Не замери, али пошто често приметим такве ствари, обично и скренем пажњу, јаче је од мене. Имаш једну грешку, наиме пише се "российскую". Цепидлака сам, знам. :es9htx: Иначе, Руси праве разлику између термина российская и русская литература. Ти си вероватно имала у виду ову другу, иако бих ти ја препоручио једног сјајног писца који се сврстава у ову прву групу аутора. И да, све похвале за знање руског.

Гледао сам већ овај клип Марка Дмитровића, одушевио ме дечко како са лакоћом изговара.

Хвала на исправци! Наравно, увијек су добродошле...Мислим да сам упозната са том разликом " Росијани" и " Руси", која ваљда одговара разлици између " Србијанци" и " Срби". Свакако, више волим други термин, али сам се повела за Россия. Којег писца? :)

Не баш у потпуности. 'Россияне' су сви грађани Русије, дакле сви  који поседују руски пасош ( Руси, Чечени, Татари...), док се термином 'русские' означавају искључиво етнички Руси. Релација Срби - Србијанци није истоветна, и доста зависи из ког угла се посматра ( нпр. из угла неке друге нације).

Али у праву си за поделу када је књижевност у питању, баш аналогно томе је извршена. 

У ову прву групацију се сврставају, како они кажу, рускојезични аутори. Мој пик је Акуњин, иначе је Грузин, пише сјајне крими романе. Препоручио бих свакоме. 

Океј, одосмо у офтопик. :)

35 минута раније, Tipsa91 said:

Не баш у потпуности. 'Россияне' су сви грађани Русије, дакле сви  који поседују руски пасош ( Руси, Чечени, Татари...), док се термином 'русские' означавају искључиво етнички Руси. Релација Срби - Србијанци није истоветна, и доста зависи из ког угла се посматра ( нпр. из угла неке друге нације).

Али у праву си за поделу када је књижевност у питању, баш аналогно томе је извршена. 

У ову прву групацију се сврставају, како они кажу, рускојезични аутори. Мој пик је Акуњин, иначе је Грузин, пише сјајне крими романе. Препоручио бих свакоме. 

Океј, одосмо у офтопик. :)

Не, није оффтопик наравно, мени су језици и књижевност једно те исто...Што се тиче Акуњина ( Чартишвилија), чула сам за њега наравно, али ми се не свиђају његови анти-руски ставови, па га никад нисам читала. Из истих разлога ни Граса ни Херту Милер, па макар 10 Нобелових награда добили. Ја то не могу да раздвојим...